Держспецзв’язок має сам усунути недоліки й сертифікувати е-декларування до кінця літа, – нарада в президента

 

До 31 серпня 2016 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації у співпраці з Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН) повинна доопрацювати перші три модулі програмного забезпечення системи електронного декларування (Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування).

Держспецзв’язку належить усунити недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення (ТОВ “Міранда”), і видати до 31 серпня атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій.

Таке рішення ухвалено 17 серпня під час робочої наради у президента Петра Порошенка з питань запуску системи електронного декларування, повідомила учасниця наради, голова Національної агенції з питань запобігання корупції Наталія Корчак у “Фейсбуці”.

“Президент при цьому наголосив, що для повноцінного функціонування системи Єдиного державного реєстру декларацій створена належна законодавча база, і жодні технічні проблеми не можуть зривати стратегічно важливого для держави плану і ставати на заваді твердій політичній волі боротися з корупцією”, – написала Корчак.

За її словами, учасники наради були одностайні в тому, що “в умовах, коли компанія-підрядник “(“Міранда”) несумлінно виконала свої зобов’язання”, ДССЗЗІ як державний орган не має іншого варіанту дій, крім як взяти ініціативу і відповідальність та забезпечити сертифікований старт системи.

Міністр фінансів Олександр Данилюк, у свою чергу, заявив про готовність ініціювати оперативне рішення щодо фінансування робіт із забезпечення четвертого та п’ятого модулів системи електронного декларування. Роботу над цими модулями ДССЗЗІ має виконати самостійно в стислі терміни, зазначила голова НАЗК.

Читайте також:
В ЄС вважають систему е-декларування повністю готовою до повноцінного запуску

Держспецзв’язок не буде сертифікувати систему е-декларування з її недоліками

Як відомо, 15 серпня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. Водночас ця система запрацювала без законом сертифікації.
“Система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію”, – заявила Корчак.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з програмним забезпеченням для системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Читайте також:
Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

Головний винуватець зриву е-декларування – Турчинов,
Порошенко теж причетний, – ЗМІ

РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна