У Сватовому Луганської області на базі військкомату сформували загони самооборони на випадок воєнного стану  

 

У Сватовому на Луганщині військкомат почав формувати загони самооборони на випадок посилення російської агресії.

Цю неофіційну організацію активісти організували ще у 2014 році для стримування російської агресії. Тепер охочих вступити до самооборони навіть більше, ніж в 2014-му, інформує канал “112 Україна”.

“Раніше це була виключно народна ініціатива і нічим не підтримувалася, а зараз цю ініціативу підтримується на рівні держави”, – кажуть місцеві.

Добровольці тренуватимуться фізично. У них передбачено заняття з вогневої підготовки та тактичні заняття. У програмі також невідкладна допомога і “все, що може пригодитися  у випадку оголошення надзвичайного стану”.

Сватівський районний військовий комісар Юрій Балюра каже, що загони будуть використовуватися лише у період військового стану.

“Вони будуть задіяні для охорони важливих державних об’єктів, органів місцевої влади, мостів, блокпостів”, – повідомив він.

У 2014 році саме завдяки таким загонам самооборони у район не пустили так званий “русский мир” і бойовиків так званої “ЛНР”. Тоді місцеві жителі згуртувались та встановили блокпости із цілодобовим чергуванням, організували охорону важливих об’єктів.

Зазначається, що учасники самооборони не матимуть статусу військовослужбовців Збройних сил – вони увійдуть до військового резерву на базі місцевого військкомату. А у випадку запровадження воєнного стану “оборонівці” служитимуть виключно у межах району на правах мобілізованих.

Військовий комісар пояснив, що під час введення воєнного стану самооборонцівці набувають статусу військовослужбовців.

“Зберігається соціальний статус, соціальні гарантії, вони переходять на штат комісаріату”. – уточнив Балюра.

Наразі кількісний склад та особисті дані учасників самооборони триматимуть у таємниці.

Читайте також:
Територіальна оборона: як громадські активісти роблять роботу замість військкоматів

Мобілізація: підготуватись резервістам першої черги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна