На пікеті під ГПУ оголосили про наміри відставити Луценка й нові вуличні акції на захист НАБУ

 

Під будівлею Генеральної прокуратури на вулиці Різницькій відбувся пікет на підтримку Національного антикорупційного бюро в його протистоянні з Генпрокуратурою. Про це повідомляють у соцмережах учасники акції.

У пікетуванні взяли участь кілька десятків громадських активістів, зокрема організатор – голова ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін, журналісти, народні депутати Мустафа Найєм, Єгор Соболєв, Сергій Лещенко, Володимир Парасюк, екс-заступник генпрокурора Віталій Касько та ін.

Учасники акції розташувалися на сходах центрального офісу Генпрокуратури з плакатами на кшталт “ГПУ влаштовує терор НАБУ”, “Борись за НАБУ”, “Луценко, руки геть від НАБУ” тощо.
Попереду сиділи сім чоловіків із символічними чорними мішками на головах та транспарантом “Прокурорських катів – за ґрати!”

Організатори акції назвали ГПУ “Генеральною питочною”, маючи на увазі інцидент 12 серпня, коли працівники СБУ та Генпрокуратури незаконно ув’язнили й піддали тортурам оперативників НАБУ, які на законних підставах стежили за керівником департаменту ГПУ Дмитром Сусом.

Фото: ФБ Богдан Буткевич

Фото: ФБ Богдан Буткевич

Нардеп від БПП, член партії “Демальянс” Сергій Лещенко на мітингу заявив, що у Верховній Раді необхідно ініціювати збір підписів за відставку генерального прокурора Юрія Луценка, а також готувати нові протестні акції.

“Ми маємо на рівні парламенту почати збір підписів за відставку Юрія Луценка з посади генпрокурора як превентивний захід щодо зупинки атаки на НАБУ, а також ми повинні в парламенті готуватися до протестних акцій у зв’язку з намаганням позбавити НАБУ частини повноважень”, – заявив нардеп.

“На сьогодні закон дозволяє НАБУ бути повноцінним органом, за винятком єдиного пункту – це [відсутня] “прослушка“. Я думаю, ми за допомогою Заходу дотиснемо цей пункт”, – додав Лещенко в коментарі ЗМІ.

Сергій Лещенко також заявив, що його колега по фракції БПП Олександр Грановський готує подання до Конституційного Суду щодо конституційності повноважень Національного антикорупційного бюро.

“Ми маємо зупинити сценарій, коли хитро, як уже було раніше із законом про люстрацію, намагаються скасувати руками КС. За моєю інформацією, депутат Грановський готує подання до Конституційного Суду”, – заявив він, зазначивши, що в поданні буде оскаржено конституційність підслідності розслідування кримінальних проваджень НАБУ.

Крім того, Лещенко переконаний, що Грановський чинить тиск на працівників НАБУ через управління “К” СБУ.

У свою чергу голова “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін сказав журналістам: “Я дуже прошу Луценка зупинитися, тому що знищуючи роботу чи не єдиного правоохоронного органу, до якого є довіра суспільства, він вбиває взагалі довіру суспільства до можливості змінити ситуацію законним способом. І він нестиме відповідальність за наслідки свої дій”.

Як відомо, на сьогодні, 17 серпня, запланована зустріч генпрокурора Юрія Луценка та голови НАБУ Артема Ситника з приводу конфлікту силовиків двох відомств, що загострився після подій 12 серпня.

Коментуючи ситуацію, учасник акції, нардеп від БПП і член партії “Демальянс” Мустафа Найєм написав у “Фейсбуці”: “Якщо я правильно все розумію, Генеральна прокуратура та СБУ готують низку кримінальних проваджень щодо працівників Антикорупційного бюро, в тому числі з середньої керівної ланки. Зокрема, найближчим часом готується підозра керівництву підрозділу детективів. Атака буде по всіх фронтах – звинувачення у протиправній діяльності, публічна дискредитація, саботаж, повне призупинення створення Антикорупційного суду.

І все це після майже тижневого мовчання генерального прокурора у відповідь на викрадення двох працівників НАБУ, яких більше десяти годин незаконно утримували в приміщенні департаменту ГПУ на вул. Симона Петлюри, 7/9 і намагалися шляхом тортур вибити із заручників необхідні свідчення.

Я дуже щиро сподіваюся, що ті, хто затіяли цей маразм, розуміють, що роблять і який може бути результат. НАБУ – єдиний правоохоронний орган в країні, у керівництва якого немає політичних зобов’язань. Він був створений всупереч волі політиків, і тепер вони цинічно й відкрито роблять все, щоб він не запрацював.
Це війна. Але не проти корупції та беззаконня. Це війна еліти, яка відходить, за накрадений status quo. Судячи з усього, нам нікуди не дітися від вуличної демократії“.




Читайте також:
За поширення в інтернеті та ЗМІ відео “з поганим НАБУ” пропонують великі гроші, – волонтер

Голова НАБУ назвав “маразмом” протокол СБУ про нібито корупцію викладачки з Бюро

Ситник: Війни між ГПУ й НАБУ немає,
є приватні інтереси департаменту “Кононенка-Грановського”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна