“Дезертирам” 51-ї бригади пом’якшили обвинувачення

 

Військова прокуратура перекваліфікувала обвинувачення бійцям 51-ї бригади, які підозрюються у дезертирстві в ході боїв на Луганщині в липні 2014 року, на більш легке. Про це на своїй сторінці в соцмережі написала координатор київського “Автомайдану” Катерина Кувіта, яка опікується цією справою.

“Військова прокуратура змінила (…) обвинувачення по 51-й бригаді на більш легку частину 2 статті 409 ККУ. До цього два роки їх обвинувачували в ухиленні від військової служби в бойовій обстановці”, – написала Кувіта.

Частина 2 передбачає відмову від несення військової служби та покарання у вигляді ув’язнення на термін від 2 до 5 років.
Досі військових 51-ї бригади обвинувачували за частиною 3 тієї ж статті 409 Кримінального кодексу, яка передбачає відмову від несення військової служби у бойовій обстановці та ув’язнення на термін від 5 до 10 років.

Як відомо, Головна військова прокуратура протягом 2014-2016 років порушила майже 700 проваджень щодо бійців колишньої 51 окремої механізованої бригади (ППД – Володимир-Волинський). Із 220 із них уже вироки або рішення суду, справи щодо майже 150 бійців закриті.  Відтак ще по 300 матеріалах триває слідство, повідомляли “Волинські новини”.
Також прокуратура відкрила кримінальну справу проти командування 51 омбр.

У липні 2014 року 42 бійці 51-ї бригади перетнули кордон з Росією в районі населеного пункту Ізварине в Луганській області. За словами офіцера 51 омбр, бійці були змушені це зробити, щоб не потрапити під обстріл. Згодом військовослужбовці були доставлені в Запоріжжя до військової частини А1978. Їм були пред’явлені звинувачення у дезертирстві.
У вересні 2014 року президент Петро Порошенко повідомив про розформування 51-ї бригади та створення замість неї 14-ї окремої механізованої бригади.

Читайте також:
З позицій ЗСУ під Мар’їнкою дезертирував озброєний контрактник. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна