Держспецзв’язок не буде сертифікувати систему е-декларування з її недоліками

 

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації вважає неможливим відновити держекспертизу комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) реєстру електронного декларування через неліквідовані недоліки в її розробці. Про це повідомляє прес-служба відомства.

“Держспецзв’язку повідомляє про неможливість нині поновити державну експертизу КСЗІ Реєстру, і констатує відсутність будь-якого підтвердження ТОВ “Міранда” (розробник системи – “Н”) стосовно усунення виявлених недоліків”, – зазначено в повідомленні.

У відомстві вкотре наголосили, що видача втестату відповідності КСЗІ Реєстру можлива виключно за умови відповідності цієї інформаційно-телекомунікаційної системи вимогам українського законодавства та після усунення виявлених недоліків і порушень.

Ситуацію навколо результатів державної експертизи КСЗІ Реєстру та її “штучне загострення” у Держспецзв’язку розцінюють “як намагання окремих осіб та причетних сторін уникнути особистої відповідальності за запуск системи електронного декларування України з обмеженими функціями та з порушенням вимог законодавства у сфері захисту інформації”.

Як відомо, 15 серпня голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. Водночас ця система запрацювала без законом сертифікації.
“Система працює, тепер розробникам потрібно сконцентруватися на усуненні недоліків і отримати сертифікацію”, – заявила Корчак.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з програмним забезпеченням для системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Читайте також:
Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

Головний винуватець зриву е-декларування – Турчинов,
Порошенко теж причетний, – ЗМІ

РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна