Тука пояснив, переселенці з яких міст муситимуть повертати отримані соцвиплати

 

Серед переселенців є люди, які не мають підстав вважатись “вимушено переміщеними особами”, через те що вони переїхали в інші міста України з територій Донбасу, підконтрольних українському уряду. У разі виявлення таким особам доведеться повертати отримані шомісячні соцвиплати. Про це написав у “Фейсбуці” заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, екс-голова Луганської ВЦА Георгій Тука.

“Отримавши консультації юристів, вважаю за доцільне попередити: мешканці таких міст, наприклад, як Сватове, Старобільськ, Краматорськ, Бахмут, Дружківка, Лисичанськ та інші, які контролюються урядом, не мають підстав вважатися ВПО та отримувати відповідну підтримку з боку держави.
Передбачаю, в разі виявлення таких осіб, їм доведеться повертати всі отримані виплати”, – зазначив Тука.

Заступник міністра процитував статтю закону “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”, яка, за висновком юристів, це регламентує.

Стаття 1. Поняття внутрішньо переміщеної особи

1. Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.
(Абзац перший частини першої статті 1 в редакції Закону № 921-VIII від 24.12.2015).

Зазначені обставини вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних звітах (повідомленнях) Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, розміщених на веб-сайтах зазначених організацій, або якщо щодо таких обставин уповноваженими державними органами прийнято відповідні рішення.

Читайте також:
В Україні запустили електронний реєстр тимчасово переміщених осіб

В ОДА пояснили, як поновити соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна