РНБО спростовує причетність Турчинова до зриву запуску е-декларування

 

Рада національної безпеки та оборони спростовує інформацію, розповсюдженою низкою ЗМІ, про причетність секретаря РНБО Олександра Турчинова до зриву запуску системи електронного декларування без сертифікації. Про це йдеться в заяві відомства.

“Наголошуємо: до повноважень РНБО України, її апарату, а також секретаря РНБО України не входить впровадження системи е-декларування. За її запровадження і функціонування системи відповідає Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) – незалежний орган, який обирався на конкурсних засадах відкрито та прозоро. Ні президент України, ні Кабінет Міністрів України, ні, тим більше, РНБО України не мають жодного впливу на НАЗК. Розповіді про будь-які політичні квоти в НАЗК є цинічною брехнею і провокацією”, – сказано в заяві.

Радбез зазначає, що державну експертизу комплексної системи захисту інформації системи електронного декларування здійснювала Державна служба спеціального зв’язку й захисту інформації – центральний орган виконавчої влади, безпосередньо відповідальний за захист інформації.

“Держспецзв’язку, як будь-який інший центральний орган, не підпорядковується РНБО ні безпосередньо, ні опосередковано”, – підкреслено в заяві.

РНБО здивована тиском на Держспецзв’язку й державних експертів, а також спробами змусити їх видати атестат сертифікації програмного забезпечення системи електронного декларування.

“Коли ці плани зазнали поразки, була сфабрикована нова версія – “заколот” вищих посадових осіб і “всюдисуща рука РНБО”. Вся ця ахінея доповнена спробами посіяти паніку щодо курсу гривні й анонсами осінніх масових заворушень. Все це наштовхує на думку, що зрив підготовки розрекламованого програмного забезпечення був не випадковим”, – заявляє РНБО.

Автори заяви Радбезу ставлять кілька запитань, одне з яких: “а де, власне, СИСТЕМА електронного декларування?”

“Це складний програмно-апаратний комплекс, який, крім програмного забезпечення повинен мати потужні сервери, систему управління, захищений зв’язок тощо.
За наявною інформацією, вся «система» складається з кількох орендованих приватною структурою серверів, на які завантажили «шматок» несертифікованого програмного продукту і до яких НАЗК не має жодного відношення”, – заявляють в РНБО, зневажливо відгукуючись про громадських активістів, котрі роблять висновок про спротив вищого державного керівництва запуску повноцінної системи е-декларування.

Рада наголошує, що система електронного декларування в країні буде функціонувати, незважаючи на провокації й непрофесіоналізм.

Запустити її може сам Олександр Турчинов, секретар Радбезу.

“Коли ті, хто взявся за вирішення цього питання, але замість якісної роботи створив серйозні проблеми, будуть нездатними виправити недоліки та завершити роботу, радимо звернутися до секретаря РНБО України, який у вільний від основної роботи час зможе організувати побудову системи е-декларування якісно і в стислі терміни”, – підсумували автори заяви.

Читайте також:
Міністр інфраструктури назвав “ганьбою” е-декларування без сертифікату
й готовий подати звіт повторно

Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна