Бійці ЗСУ під прапором України узяли участь у параді до Дня Війська польського у Варшаві

 

Українські військові під прапором України взяли участь у параді з нагоди Дня Війська польського у Варшаві. Відео проходу бійців ЗСУ з прапором оприлюднило на своїй сторінці у “Фейсбуці” Посольство України в Польщі.

День Війська польського – Збройних сил Польщі – відзначають 15 серпня, в річницю Варшавської битви, перемога в якій для Польщі стала вирішальною у війні з більшовиками 1920 року.

У тій битві, як і в інших битвах польсько-більшовицької війни 1918-1920 років, разом із поляками воювали й бійці Української Народної Республіки.

Під час урочистостей міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич поклав квіти до могили генерал-хорунжого армії УНР Марка Безручка на варшавському цвинтарі “Воля” і хвилиною мовчання вшанував пам’ять українських воїнів УНР.

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич покладає квіти до могили бійців УНР. Фото: "Наш вибір"

Міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич покладає квіти до могили бійців УНР. Фото: “Наш вибір”

“Присутність тут — для нас і обов’язок, і честь”, – наголосив глава польського міноборони.

Пам'ятник воїнам армії УНР на варшавському цвинтарі "Воля". Фото: "Наш вибір"

Пам’ятник воїнам армії УНР на варшавському цвинтарі “Воля”. Фото: “Наш вибір”

Після урочистостей під час спілкування з військовим аташе Посольства України в Польщі Мацеревич наголосив, що Польща та Україна завжди будуть спільно відстоювати свої незалежність та соборність і будуть солідарні у боротьбі з ворогом, повідомляє “Наш вибір“.

Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, коментуючи участь українських військовослужбовців у параді на День Війська польського, зазначив:

“Дуже добре, що в історії українців та поляків є сторінки спільної боротьби, як у 1920 році, які ми спільно і однаково можемо вшановувати. Але взаємна повага проявляється не тільки і навіть не стільки в ставленні до таких сторінок. Найчіткіше її демонструє ставлення до тих моментів нашого минулого, які ми трактуємо по-різному”.

У Києві з нагоди Дня Війська польського представники Посольства Польщі в Україні та представники польської громади поклали квіти до могил бійців польської армії, полеглих у боях із більшовиками.

Як писалаНовинарня, в Україні велике занепокоєння викликала ухвалена Сеймом Польщі 22 липня постанова, в якій обопільну Волинську трагедію названо “геноцидом поляків” (“людобуйством”), вчиненим націоналістами ОУН-УПА.

Читайте також:
Курс – “людобуйство”. Як польські політики закреслюють дружбу з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна