Ситник: Війни між ГПУ й НАБУ немає, є приватні інтереси департаменту “Кононенка-Грановського”

 

Національне антикорупційне бюро відкрило провадження за фактом незаконних дій співробітників Генеральної прокуратури щодо детективів НАБУ 12 серпня. Про це на брифінгу в понеділок заявив голова НАБУ Артем Ситник.

“За даним фактом НАБУ порушено кримінальне провадження за низкою статей. У тому числі за фактом незаконного викрадення працівників НАБУ, замаху на порушення недоторканності житла, зловживання службовим становищем працівниками Генеральної прокуратури та низка інших, у тому числі пов’язаних з тортурами. Оприлюднення цієї інформації є вимушеним кроком, який має на меті припинити спекуляції міжвідомчої війни між ГПУ і НАБУ та провести об’єктивне розслідування обставин цього інциденту”, – заявив Ситник.

Він припустив, що вказані дії стали можливими, оскільки генпрокурор Луценко був у відрядженні за кордоном.

“Я звернувся до генерального прокурора України з проханням дати вказівку своїм підлеглим припинити протиправні дії і звільнити незаконно утримуваних працівників НАБУ. Я вдячний за конструктивну позицію генерального прокурора, з яким ми обговорили ситуацію, і ним було прийнято рішення про їхнє звільнення.

Незважаючи на наявність цієї вказівки, працівники департаменту генеральної прокуратури (“Кононенка-Грановського” – “Н”) протримали працівників НАБУ незаконно у приміщенні протягом 11 годин без складання будь-яких процесуальних документів. У працівників НАБУ були незаконно вилучені речі, техніка, документи та свідоцтво про застосування до них незаконних заходів фізичного та психологічного впливу. Лише 13 серпня о 1:00 працівників НАБУ привіз на особистому авто під будівлю Бюро один з працівників цього департаменту, причому на власний номерний знак наклеїв номер з написом НАБУ. Їхні особисті речі і техніку їм досі не повернули. Це стало можливим тому, що генпрокурор не перебував на території України”, – заявив Артем Ситник.

Водночас він вважає, що війни між Генпрокуратурою й НАБУ немає.

“Ніякої війни між ГПУ і НАБУ, а також особисто між мною і генеральним прокурором України Юрієм Луценком немає. Однак мають місце дії по захисту приватних інтересів окремих керівників і працівників департаменту Генеральної прокуратури України з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки. Саме працівники цього департаменту, перевищуючи свої повноваження, використовуючи ресурс Генеральної прокуратури та Національної поліції, намагалися перешкодити слідчим негласним дій НАБУ”, – заявив Ситник в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Мотиви прості. НАБУ розслідується низка виробництв за заявами про злочини, можливо скоєних працівниками цього Департаменту, в тому числі і насильницькі злочини. В ході розслідування було отримано дозвіл слідчого судді на проведення певних негласних слідчих дій, у тому числі, стосовно працівників зазначеного мною департаменту”, – пояснив Ситник.

Як повідомлялося, Генпрокуратура звинуватила НАБУ в незаконному прослуховуванні та переслідування прокурора Дмитра Суса, який перед тим очолював обшук у Бюро.

На 17 серпня заплановано зустріч генпрокурора Юрія Луценка та голови НАБУ Артема Ситника з приводу конфлікту силовиків двох відомств.

Читайте також:
Стали відомі подробиці викрадення працівників НАБУ групою Суса
та побиття прокурорів спецназом Бюро

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна