Головний винуватець зриву е-декларування – Турчинов, Порошенко теж причетний, – ЗМІ

 

Всупереч міжнародним зобов’язанням України, система електронного декларування активів держчиновників не запрацює вчасно, з 15 серпня. Держспецзв’язок навмисне зірвав запуск системи, від початку маючи таке завдання. Жодних сумнівів, що відомство, тісно пов’язане із секретарем РНБО Олександром Турчиновим, зробило це свідомо.
Про це йдеться в аналітичному матеріалі щодо е-декларуванняна сайті “Економічна правда”.

“Та нині ми – на роздоріжжі. Київ має два шляхи: поганий і гірший. Поганий шлях – це зрив дедлайну та порушення зобов’язань перед Заходом.
Ще гірший – якщо в ніч на 15 серпня Україна запустить у роботу несертифіковану систему. Нам скажуть, що Київ все виконав. А насправді – цей крок виведе з-під кримінальної відповідальності найвищих посадовців”, – зазначає автор статті, експерт з євроінтеграційних питань Сергій Сидоренко.

Автор зазначає, що ймовірність другого шляху – досить висока. І виникає питання, чи не є нинішнє загострення лише ширмою для того, щоби привести систему до “фіктивного запуску”, який означатиме, що зібрані онлайн дані про статки держчиновників не матимуть юридичної сили в судах за корупційними обвинуваченнями.

Відповідаючи на питання, хто блокує е-декларування “згори”, “ЄП” пише про два варіанти:

  1. Це дії Олександра Турчинова та близьких до нього осіб.
  2. За зривом стоїть Турчинов разом із Петром Порошенком.

“Цілком можливо, що протистояння навколо е-декларування виллється у серйозні кадрові зміни в країні”, – вважає Сидоренко.

“Останні дії Держспецзв’язку не залишають сумніву – йдеться саме про брехню, свідомий зрив електронного декларування та про фальсифікацію доказів”, – стверджує він.

На перший погляд, зазначає експерт, це може здаватися дивним, адже формально – якщо виходити із законодавчої бази – секретар Радбезу тут ні до чого. Однак всі без винятку співрозмовники “ЄП” “з системи” стверджують, що голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Леонід Євдоченко є людиною Турчинова, і ДССЗЗІ за неофіційним розподілом повноважень входить до сфери впливу апарату Радбезу.

45-річний генерал-майор спецзв’язку Леонід Євдоченко працював у структурах СБУ до періоду “раннього Януковича”. Далі був звільнений, а навесні 2014 року – поновився на посаді директора  НДІ спецтехніки та судових експертиз СБУ. В той період СБУ була у сфері впливу в.о.президента Турчинова.

1 липня 2015 року Кабмін за поданням прем’єра Арсенія Яценюка призначив Євдоченка керівником ДССЗЗІ. В оточенні Яценюка стверджують, що “тут не було одноосібного рішення”.

“Цікава деталь: представляти нового керівника до Держспецзв’язку поїхав саме Турчинов, хоча положення цієї служби не містить жодних згадок про відносини Держспецзв’язку та апарату Радбезу (а кулуарний розподіл сфер впливу у документах не прописаний)”, – зазначає автор.

При цьому юридично ДССЗЗІ підпорядковується уряду.

Яценюк за часи прем’єрства був політичним партнером Турчинова, а от про Володимира Гройсмана цього не скажеш. Нині, принаймні публічно, прем’єр більше схожий ворога Євдоченка, а на початку гострої стаді конфлікту навіть прямо погрожував йому відставкою.

Ще одним непрямим доказом того, що Євдоченко є членом команди Турчинова, є дії глави Національного агентства з питань запобігання корупції Наталії Корчак, яка також представляє в агенції політичну групу Турчинова. У більшості випадків – і на засіданнях, і в публічних коментарях Корчак стає на захист позиції ДССЗЗІ, навіть якщо її думка суперечить аргументам профільних фахівців агенції.

Нагадаємо, голова НАЗК Наталія Корчак раніше заявляла, що система е-декларування неодмінно стартує з 15 серпня в “дослідному режимі” й надалі буде вдосконалюватися.

Виконавчий директор Transparency International Ярослав Юрчишин пояснив, чим загрожує такий сценарій:” Чиновники за законом мають вносити дані в систему два місяці після її запуску. З цих двох місяців місяць вона буде експлуатуватися в дослідному режимі. За цей місяць внесуть всі ‪#‎потрібнілюди‬. Потім їх зловлять на гарячому – апартаменти в Лондоні не задекларував і пояснити звідки гроші на них не може. “Сидів” би б такий от Романко років зо два, але він іде в суд і каже: система в дослідній експлуатації. Я все вчасно вніс, по закону, а притягнути ви мене по закону не можете. Бо у вас система не справжня. І вносити ще раз я не буду, бо закон я виконав”.

ОНОВЛЕНО. По ходу засідання НАЗК 14 серпня журналіст Сергій Сидоренко зробив висновок, оприлюднивши його у “Фейсбуці”: “Корчак Наталія особисто, без голосування, заявила що питання запуску системи 15.08 не буде переглядатися.
Дякуючи пані Наталі, Україна не матиме траншу МВФ, грошей ЄС, ну і зрештою – безвізуДуже хотів би, щоби згодом пані Наталя понесла кримінальну відповідальність за свої дії. Але віри в це – мало”.

“І ще. Сьогодні у ґрунтовній, підкріплений документами статті я назвав одного із топ-винних у зриву безвізу. Це – Олександр Турчинов. Так от, другий винний – це президент Петро Порошенко.
Наразі я маю достатньо і інсайду, і аналітики, щоби стверджувати: президент підтримав рішення запуск системи без сертифікату“, – констатував редактор “Європравди”.

Читайте також:
НАЗК і Держспецзв’язку домовилися за день доопрацювати систему захисту е-декларування

Член НАЗК повідомляє про саботаж запровадження системи е-декларування чиновників. Гройсман відреагував

Як відомо, система е-декларування від Національної агенції запобігання корупції має розпочати роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.
Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Раніше повідомлялося про спроби НАЗК відстрочити початок е-декларування для вищих чиновників.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій нібито через недостатню його захищеність від хакерів.

Перед тим президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до “всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування”, в якому виключив можливість перенесення запуску системи на пізніщі терміни.

Як відомо, затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.
Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

Реальними супротивниками впровадження е-декларування деякі спостерігачі вважають вище керівництво держави, яке дало відповідні вказівки Держспецзв’язку.

Антикорупційна група “Реанімаційного пакету реформ” вважає ненадання системі електронного декларування атестату КСЗІ політичним рішенням, спрямованим на  блокування повноцінного запуску системи та застосування кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Читайте також:
Е-декларування можуть запустити в режимі, що зробить держчиновників безкарними, – РПР

Якби е-декларування запрацювало, слідчий ГПУ Сус міг би загриміти за ґрати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна