Е-декларування запрацює 15 серпня і буде вдосконалюватись, – голова НАЗК

 

Система електронного декларування для держслужбовців у будь-якому випадку почне працювати з 15 серпня, як було передбачено. Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” заявила керівник Національного агентства із запобігання корупції Наталія Корчак.

Говорячи про підсумки суботніх, 13 серпня, переговорів із Держспецзв’язком та розробниками системи, Корчак зазначила, що шляхи усунення недоліків були визначені.

“Ми піввечора вмовляли розробників прийти до Держспецзв’язку. Потім вони прийшли, стояли під воротами, і я знову їх вмовляла. Тому розмова, яка сталася в Держспецзв’язку, була конструктивною, розробник програми “Міранда” визнав ті недоліки, які були оголошені і які можна усувати, і з цього починати роботу. І це було офіційно визнано”, – підкреслила голова НАЗК.

За її словами, сьогодні, 14 серпня, Агенція має намір провести ще одне засідання.

“Сьогодні буде продовжуватися робота технічних працівників у рамках Держспецзв’язку, і ми (НАЗК) ще не визначилися, коли проведемо своє засідання. Фактично ми готуємося зробити заяву, але запуск системи е-декларування у будь-якому разі буде, тому що у відповідності із законом, у перехідних положеннях зазначається, що мова йде про подання та оприлюднення інформації декларанта”, – повідомила Наталія Корчак.

“Все залежить від того, яких результатів досягнуть Держспецзв’язок і “Міранда”. Вони активно працюють. Більш того, “Міранда” попросила долучити своїх спеціалістів, і Держспецзв’язок на це погодився. Таким чином ідеться про те, що створюються умови для конструктивної розмови. Вчора в більшості випадків мова йшла про позиціонування своїх власних інтересів”, – додала Корчак.

Глава агентства зазначила, що система е-декларування в подальшому буде вдосконалюватися.

“Електронне декларування запрацює в будь-якому випадку, це я можу гарантувати на 100%, тому що своє рішення про початок подання й оприлюднення інформації ми не скасовували і скасовувати не будемо. Не потрібно говорити, наскільки це режим тестовий чи ні. Система подання й оприлюднення інформації буде працювати. Те, що ми хочемо цю систему вдосконалити – ми будемо над цим працювати”, – підкреслила Корчак.

Також вона зазначила, що в труднощах, пов’язаних із запуском е-декларування, немає політичних моментів, вони суто технічні.

Читайте також:
НАЗК і Держспецзв’язку домовилися за день доопрацювати систему захисту е-декларування

Член НАЗК повідомляє про саботаж запровадження системи е-декларування чиновників. Гройсман відреагував

Як відомо, система е-декларування від Національної агенції запобігання корупції має розпочати роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.
Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Раніше повідомлялося про спроби НАЗК відстрочити початок е-декларування для вищих чиновників.

12 серпня Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій нібито через недостатню його захищеність від хакерів.

Перед тим президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до “всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування”, в якому виключив можливість перенесення запуску системи на пізніщі терміни.

Як відомо, початок роботи системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.
Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

Реальними супротивниками впровадження е-декларування деякі спостерігачі вважають вище керівництво держави, яке дало відповідні вказівки Держспецзв’язку.

Антикорупційна група “Реанімаційного пакету реформ” вважає ненадання системі електронного декларування атестату КСЗІ політичним рішенням, спрямованим на  блокування повноцінного запуску системи та застосування кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Читайте також:
Е-декларування можуть запустити в режимі, що зробить держчиновників безкарними, – РПР

Якби е-декларування запрацювало, слідчий ГПУ Сус міг би загриміти за ґрати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна