Росія категорично відмовляється пускати СММ ОБСЄ у “віджатий” Крим

 

Кремль не надаватиме доступ до Криму спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, попри те, що у світлі ескалації напруженості в Криму МЗС України запрошує СММ до Криму. Про це заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, передає “РИА Новости”.

“Крим – це територія Росії. Ми одразу обговорювали, що місія не стосується Криму як частини Російської Федерації. Але наші західні колеги інтерпретують всю територію України, включно із Кримом”, – пояснив Лукашевич позицію країни-окупанта.

Олександр Лукашевич також негативно відповів на питання щодо обговорень в ОБСЄ можливості надання доступу до Криму: “Ні, абсолютно. Місія розуміє, що вона не має ніяких прав працювати в Криму, і ми це все чітко заявляємо завжди. Місія не хоче працювати в Криму, розуміючи, що консенсусу з цього приводу досягнуто не буде”.

“У разі продовження мандата ми завжди робимо інтерпретуючу заяву до нього, позначаючи, що Спеціальна моніторингова місія діє на території України, але не в Криму, який є частиною Російської Федерації. Ми це фіксуємо всюди”, – підкреслив Лукашевич.

Раніше МЗС України вимагало від російської сторони невідкладно допустити представників місії ОБСЄ до об’єктів у Криму, а також до затриманих в Криму українців.

Повноваження СММ ОБСЄ поширюються на всю територію України, яка включає і Крим, відповідно до рішень ООН та інших міжнародних інституцій про незаконну окупацію півострова Російською Федерацією.

Читайте також:
ОБСЄ в Україні скаржиться на брак фінансування, хоча розширює свою діяльність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.