У Харкові, Дніпрі та на Київщині працював нелегальний канал переправлення бойовиків ІД

 

Служба безпеки України ліквідувала канал переправлення терористів “Ісламської держави” (ІД) у Харкові, Дніпрі та Київській області. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

“Кілька транзитних каналів переправляння іноземних бойовиків міжнародної терористичної організації ІДІЛ через територію нашої держави блокувала СБУ разом із прокуратурою, поліцією та міграційною службою”, – сказано в повідомленні.

Зазначено, що в Харкові оперативники спецслужби виявили приватну квартиру, що використовувалася для тимчасового перебування членів “Ісламської держави”, які мали намір транзитом виїхати в сірійсько-іракську зону бойових дій.

У квартирі перебувало четверо іноземців – вихідців із країн Центральної Азії.  Двоє з них були депортовані з Туреччини у зв’язку з причетністю до терористичної діяльності. При собі вони мали кілька комплектів паспортів різних держав із переклеєними фото.

Двоє очікували в Україні виготовлення фальшивих документів для наступного переправляння через Туреччину в Сирію. Інші двоє очікували в Україні виготовлення фальшивих документів для подальшого переправлення через Туреччину до Сирії.

Кошти для оренди житла прихильникам ІДІЛ, придбання ними підроблених паспортів та проставляння в них фальшивих “дата-штампів” про перетин державного кордону України, а також забезпечення “коридорів” в міжнародних аеропортах надходили із-за кордону.
Про використання коштів функціонерами ІД надсилалися фінансові звіти.

Двоє іноземців рішенням суду вже примусово видворені з території нашої держави. Перевірочні заходи стосовно двох інших тривають.

Крім того, у Дніпрі співробітники СБУ затримали вихідця з однієї з колишніх республік СРСР, якого розшукував Інтерпол.

Чоловік брав безпосередню участь у вербуванні та переправлянні прихильників ІД, які направлялися з країн Центральної Азії в Сирію, забезпечував їх коштами, місцем проживання й проїзними документами.

Ще один прихильник “Ісламської держави”, оголошений у міжнародний розшук, був затриманий правоохоронцями в Київській області.
Уродженець з однієї з колишніх республік СРСР впродовж 2014-2015 років пройшов підготовку у таборах терористів у Сирії та брав безпосередню участь у бойових діях на боці “Ісламської держави” в сирійсько-іракській зоні.

Матеріали щодо затриманих іноземців скеровано до прокуратури для їх обрання запобіжного заходу у вигляді екстрадиційного арешту.

Читайте також:
В аеропорту Харкові арештували трьох мусульман, причетних до “Ісламської держави”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна