ЦДАКР назвав пікові дати ймовірної широкомасштабної агресії Росії проти України

 

Станом на 11 серпня 2016 року ситуація довкола України у серпні різко погіршилася, з боку Росії усе готово до ведення широкомасштабних інтенсивних бойових дій із залученням регулярних частин ЗС РФ. Про це йдеться в аналітичних висновках Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР).

“Головна мета Кремля – зміна влади в Україні, що, за задумом Путіна і його поплічників, може відбутися інтенсивним або екстенсивним шляхом: через масштабну воєнну операцію, або внаслідок примушення української влади провести вибори на окупованих територіях із запуском механізму реваншу у зовнішній політиці”, – констатують у ЦДАКР.

У Центрі вважають, що запустити підготовлений механізм повномасштабної війни проти України можливо в будь-який момент – навіть другорядні та нестратегічні події, як  замах на ватажка терористичних організацій “ЛНР” чи “ДНР”, можуть виявитися відпрацюванням елемента для запуску негативного сценарію.

Читайте також:
Активіста “Самооборони Енергодара” Панова ФСБ, можливо,
викрало й вивезло до Криму, щоб звинуватити в диверсії

Аналітики відзначили наявність кількох “вкрай небезпечних (пікових) дат”:

День незалежності України є особливим подразником, оскільки це свято спростовує кремлівську тезу про те, що Україна “не відбулася як держава”.
25 років – термін, який доводить, що Україна існує, і що це – незалежна від Росії держава, а народ України не тільки ніяк не пов’язаний з російським, а є абсолютно іншою ідентичністю.

Втім, для початку війни може бути використаний будь-який інший привід. ЦДАКР дійшов висновків, що навчання “Кавказ-2016”, яке розпочинається в Росії на початку вересня, може трансформуватися у військову операцію проти України та стати початком війни високої інтенсивності.

Важливими також є дати 5 вересня (коли буде проходити засідання Великої двадцятки та “нормандської четвірки” у Китаї) та 18 вересня (парламентські вибори в РФ).

“Саме період після 5 вересня можна вважати найбільш небезпечним”, – зазначають у ЦДАКР.

У серпні склалися критично несприятливі для України зовнішньополітичні обставини:

Перше. Передвиборна кампанія в США увійшла в стадію, яка не дає можливості відволікатися на українські події.

Друге. Європа майже захлинулася власними проблемами, багато з яких, як вважають окремі європейські лідери, можна було б вирішити з допомогою Росії.

“І третій фактор. Вибори в РФ, які вимагають мобілізації і згуртованості електорату. Війна, зовнішній ворог, як відомо, – кращий засіб для Росії”, – йдеться у висновках.

В ЦДАКР попереджують: слабкість США та ЄС, занадто стримана позиція НАТО дають змогу протягом наступних 10-12 місяців реалізовувати будь-які сценарії на пострадянському просторі.

“На тлі глибокої економічної кризи в Росії та напередодні парламентських виборів у Держдуму РФ Кремль вже розпочав формування необхідного інформаційного формату (тотальне заповнення інформаційного простору “героїчною пропагандою з фронтів”, підтримка рейтингу прокремлівських партій та поширення з метою зомбування населення РФ фейкових доказів тези про ведення Америкою війни проти Росії на території України).

За умов успішної реалізації плану повномасштабного нападу на Україну Росією буде створено умови для ще більшого збереження культу режиму Путіна та підвищення його особистого рейтингу, незважаючи на критичне погіршення економічної ситуації в РФ.

Успішна реалізація плану дасть можливість виконати головне завдання російської агресії проти України – повне знищення Української держави, а також вирішити важливі проблемні питання – наприклад, створення сухопутного коридору до перетвореного на військову базу Криму, зняття питання будівництва кримського мосту, вирішення проблеми блокади Придністров’я тощо”, – вважають у Центрі.

Аналітики ЦДАКР вважають, що “для Путіна саме зараз відкрилось «вікно можливостей» використати останній шанс і виправити низку стратегічних помилок, які він зробив протягом останніх 2,5 років”.

Аналітики переконані: в разі нездатності Путіна використати цей шанс, вже до середини 2017 року ситуація (як внутрішня, так і зовнішня) може стати для нього вітальним викликом (нова адміністрація США почне активно впливати на світову політику, стан економіки Росії вийде на пік кризи).

Читайте також:
ФСБ РФ оприлюднила заяву про затримання в Криму “українських диверсантів”

Яременко: Не тривожтеся, війна з Росією і так триває

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна