Суддя Чаус не прийшов на призначений йому допит у НАБУ. Там переконані: не втече

 

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник переконаний, що впійманий на хабарництві суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус не втік з України й прийде на призначений йому допит.
Таку впевненість Ситник висловив на брифінгу зранку сьогодні, 11 серпня, повідомляє “Українська правда“.

Раніше прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повідомила, що підозру Чаусу підписано. Суддю викликали на допит у НАБУ на сьогодні, 12:00. Як повідомляє телеканал “112 Україна”, станом на 12:50 він на нього ще не прийшов.

Нагадаємо, затримати Чауса неможливо, доки на це не дасть згоди Верховна Рада, яка до вересня перебуває “на канікулах”.

Водночас Ситник зазначив, що правоохоронці можуть “контролювати дії” судді.

“Ми можемо тільки контролювати, але ми не можемо фізично обмежити його пересування. Звичайно, що ми знаємо, де він. І я майже переконаний, що він буде на 12-ту годину [на допиті в НАБУ] і будуть проведені відповідні процесуальні дії. Наскільки я знаю, детективи мають його закордонний паспорт і, якщо він не має іншого, перетнути кордон йому буде дуже складно”, – сказав директор НАБУ.

Нагадаємо, законодавством громадянам України дозволено мати два закордонні паспорти.

Ситник також нагадав, що схожа ситуація була з одеським суддею Олексієм Бураном – силовики контролювали його, аж доки Верховна Рада дала дозвіл на його затримання і арешт.

Голова НАБУ розповів, що хабар, на якому його затримали, Чаус вимагав за винесення судового рішення про умовне покарання. Ситник не уточнив, про якого підсудного йшла мова.

Також він додав, що Чаус підозрював про стеження з боку НАБУ, тому збільшив суму хабара, яка спочатку становила 100 тисяч доларів, до 150 тисяч.

Читайте також:
Луценко привітав затримання НАБУ судді Чауса. Лещенко назвав це “рукавичкою в обличчя корумпованої верхівки”

Впійманий на хабарі суддя Чаус раптово пішов у відпустку і може втекти з України

Як розповів в ефірі телеканалу “112 Україна” спеціалізований антикорупційний прокурор України Назар Холодницький, Чауса підозрювали в хабарництві й “вели” ще з весни.

“Це була довга спецоперація, вона тривала фактично з березня. Дуже часто він уникав, і так сталося, що саме вчора він отримав ці кошти. Отримав він їх за межами суду, наскільки мені доповіли, але це саме ті кошти, які йому були передані, вони були помічені нами. Це фактично перша справа, яку було проведено з викриття хабарника виключно силами НАБУ і САП, без залучення інших органів”, – сказав Холодницький.

Нагадаємо, ввечері 9 серпня прес-служба Національного антикорупційного бюро повідомила, що суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса впіймали на хабарництві – він вимагав та отримав гроші у сумі 150 тисяч доларів США, тобто понад 3,7 млн. грн.

На місці передачі хабара Чаусу вилучили літрову скляну банку з грошима (згодом у НАБУ уточнили, що таких банок було дві).

Микола Чаус на посаді судді займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, у квітні 2016-го – скасував розшук олігарха Юрія Іванющенка, соратника Януковича.

Також суддя Чаус відомий обранням запобіжного заходу соратникові Ігоря Коломойського Геннадієві Корбану – в середині березня він відпустив Корбана з-під варти.

У жовтні минулого року Вища рада юстиції рекомендувала внести подання про звільнення Чауса разом з низкою інших суддів, які виносили неправосудні рішення проти активістів Автомайдану і Євромайдану. “Чаус на гачку в Банкової”, – констатував після того народний депутат Сергій Лещенко.

Читайте також:
ВРЮ пояснила, чому скандального суддю Чауса не звільнили раніше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна