“Теракт” проти Плотницького – імітація, яка не влаштовує ФСБ, – аналіз

 

Дмитро Снєгірьов
громадський діяч, співголова громадської ініціативи “Права cправа”

Поле битви – Луганськ. Чому Плотницький потрапив під жорна ФСБ і ГРУ (FB)

6 серпня в Луганську на перехресті вулиць Карпінського і Ватутіна стався замах на главу самопроголошеної «ЛНР» Ігоря Плотницького. За повідомленнями з місця подій, двох осіб, які супроводжували Плотницького у машині, госпіталізовано до місцевої обласної лікарні, а саму лікарню охороняють автоматники.

Коментуючи замах на Плотницького в ефірі телеканалу «112 Україна» я повідомив, що за інформацією місцевих джерел ГІ «Права справа» вибух машини глави «ЛНР» Ігоря Плотницького стався не о 8:30, як про це повідомили у ЗМІ, а о 7:53. Окремо підкреслив, що недостовірною виявилася інформація і про місце вибуху. Вибух стався не біля будинку Плотницького, а по маршруту його пересування.

Колишній депутат ВРУ Олег Царьов заявив, що вибухівка була безпосередньо закладена в автомобіль. Це теж не відповідає дійсності, тому що мав місце спрямований вибух, в результаті якого пошкоджено автомобіль і поранені охоронці Плотницького. Інформація про загибель охоронців Плотницького так само не відповідає дійсності.

Читайте також:
Версії замаху на Плотницького: “свої”, сусіди з “ДНР”, Росія… В ЗСУ кажуть, що не причетні

О 12:40 самопроголошений голова «Ради міністрів» так званої «ЛНР» С.Козлов підтвердить інформацію ГІ «Права Справа» про стан здоров’я Плотницького і час вибуху – 7:55

«Сьогодні о 07:55 було скоєно замах на голову ЛНР. Факти на місці події говорять про те, що це терористичний акт. Для розслідування події створена робоча група, в яку входять всі силові відомства республіки», – заявив він.

Крім того, Козлов заявив, що на даний момент стан здоров’я Ігоря Плотницького стабільний, загрози життю немає.

Втім, основною версією розвитку подій стає заява екс-депутата від Партії регіонів Олега Царьова, який заявив, що Плотницький перебуває у важкому стані в лікарні.

Згодом, із посиланням на власні джерела, агенція «Інтерфакс» повідомила, що лікарі діагностували пошкодження життєво важливих органів у глави самопроголошеної «ЛНР» Ігоря Плотницького. За результатами діагностики встановлено, що у нього мінно-осколкові поранення, в тому числі печінки і селезінки.

«Йому проведена екстрена операція, яка пройшла успішно. Потім Плотницький був переведений в палату інтенсивної терапії», – повідомляє агенція.

«За даними розвідки, дійсно був замах на життя Плотницького. В результаті він отримав важкі поранення. У нього важкий стан, це такі поранення, які не сумісні з життям», – заявив заступник директора департаменту Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в ефірі «Громадського».

Також Скібіцький назвав можливі причини, чому на Плотницького вчинили замах:

«За нашими оцінками, почалася реальна передвиборна кампанія до місцевих “виборів” в “ЛНР”. За даними військової розвідки, десь в кінці липня група кандидатів на посаду глави “держави” перебувала в Москві, де з ними проводили співбесіди та відбір».

Ця заява Скібіцького, яку співробітники української розвідки знайшли у нетрях інтернету на сторінці екс-«губернатора» Луганщини Веригіної, свідчить про повне нерозуміння і незнання ситуації на окупованих теренах Луганщини.

Радник Голови СБУ Юрій Тандіт підтвердив інформацію, що Плотницький перебуває в лікарні у важкому стані.

«Дійсно, ми говоримо про те, що був замах на Ігоря Венедиктовича Плотницького, громадянина України. Я можу поспівчувати тим людям, які знаходяться зараз у важкому стані і йому, як людині», – сказав він в ефірі «112 Україна».

За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», станом на 12-ту годину підтверджувався лише факт посиленої охорони обласної лікарні, а не факт перебування на її території самого Плотницького. Так само не підтверджувався характер отриманих ним важких поранень.

Пізніше російський «Інтерфакс», посилаючись на власне джерело у лікарні, фактично підтвердить інформацію «Правої Справи» повідомивши, що загрози життю Плотницького немає.

Керівник агентства News front Костянтин Книрик уточнить, що у Плотницького «за даними медиків, діагностований опік грудей, ураження рогівки, однак зір не втрачено, неглибокі поранення на лобі, осколкове в передпліччя, осколкові поранення від скла автомобіля, а також сильна гіпертонія». Також він повідомить, що в результаті замаху несильно постраждав охоронець Плотницького, водій зовсім не постраждав.

Показово, що про мінно-осколкові поранення печінки і селезінки, не сумісні з життям, уже не йдеться.

О 15:14 на офіційному сайті «МДБ ЛНР» з’являється інформація, що «за даними медиків, стану здоров’я глави республіки нічого не загрожує».

На момент написання цього тексту, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не змогли отримати підтвердження від персоналу жодної з двох лікарень у місті Луганську про перебування Плотницького і стан його здоров’я.

Читайте також:
Плотницького підірвали саморобним пристроєм, – спецмісія ОБСЄ

На тлі співчуття радника голови СБУ п. Тандіта громадянину України Плотницькому Ігорю Венедиктовичу і неперевіреної інформації заступника директора департаменту Головного управління розвідки Міноборони України Вадима Скібіцького про стан здоров’я Плотницького, незрозумілими виглядають заяви першого заступника голови комітету Ради Федерації РФ з оборони Франца Клінцевича щодо причетності українських спецслужб до замаху на главу самопроголошеної «ЛНР».

«Зараз проглядається лише один замовник – спецслужби України, так само як і їх мета – дестабілізувати ситуацію в “ЛНР”. Інших “зацікавлених осіб” особисто я просто не бачу»,- заявив він.

Інший, не менш одіозний, росіянин Стрєлков (Ігор Гіркін. – «Н») іншої думки щодо замаху на Плотницького.

«”Украм” Ігор Плотницький не заважав від слова “зовсім”. Усе, що їм від нього треба (поставки вугілля, перекидання контрабанди в Росію і з Росії і т.п.) – він робив. Все, що потрібно Суркову, завдяки якому республіки самі себе (устами панів Захарченка та Плотницького) визнали “окремими районами України” – він робив так само повністю.
Як військовий і державний лідер він – “повний нуль”, і міняти його на когось, хто може виявитися більш енергійним і менш налаштованим “повертатися в Україну”, Києву ніякого сенсу не було. Висновки робіть самостійно», – написав він.

До речі, перекидання контрабанди Плотницький робив не тільки з Росії і в Росію, а й на територію України.

29 червня 2016 року «МДБ ЛНР» інформує, що «в рамках діяльності по захисту економічного потенціалу Луганської Народної Республіки, виявлено та припинено протиправну діяльність посадових осіб, причетних до незаконних поставок паливно-мастильних матеріалів на підприємства України, з незаконним отриманням доходів на суму понад 100 мільйонів рублів».

Таким чином, «міністр» «МДБ ЛНР» Пасічник наочно демонструє Плотницькому свої жорсткі наміри взяти під контроль не лише контрабандні потоки як основне джерело фінансових надходжень, але й усю повноту влади на території самопроголошеної «республіки».
Єдиною перешкодою на шляху реалізації цих амбітних планів є фізичне існування Плотницького, як «легітимно» обраного глави «республіки». Класична , перевірена формула вирішення цієї проблеми : «Є людина – є проблема. Немає людини – немає проблеми».

18 липня ц.р. аналітичний відділ ГІ «Права справа» повідомив, що протистояння між лідером самопроголошеної «ЛНР» Плотницьким і «міністром» «МДБ ЛНР» Пасічником досягло свого апогею. «МДБ ЛНР» розглядається винятково силовий варіант вирішення проблеми, а саме: фізична ліквідація лідера протиборчої сторони.

За інформацією місцевих джерел ГІ «Права справа», російськими кураторами було віддано наказ про посилення режиму охорони і збільшення кількості його охоронців. Особисту охорону лідера самопроголошеної «ЛНР» Плотницького здійснюють бійці російського загону спеціального призначення «Заслон» Служби зовнішньої розвідки РФ.

Після появи інформації аналітичного відділу ГІ «Права справа» про можливу ліквідацію Плотницького співробітниками «МДБ ЛНР» на сайті так званого «міністерства інфраструктури ЛНР» була опублікована інформація про те, що співробітники «МДБ ЛНР» причетні до «кришування» ринку контрабандного палива, незаконного вивезення вугілля з території «ЛНР» та крадіжки «бюджетних» коштів, виділених урядом самопроголошеної «республіки» на відновлення траси Луганськ-Ізварине.

«МДБ» не забарилося з відповіддю на звинувачення на свою адресу з боку Плотницького. В окупованому бойовиками «ЛНР» Алчевську сталася масштабна пожежа в районі металургійного комбінату (АМК). Горіли цистерни з контрабандним пальним, яке належало І. Плотницькому.

Показово, що вибух цистерн з ПММ в Алчевську і на станції Краснодон здійснив спецпідрозділ підрозділ «МДБ ЛНР», але чомусь відповідальність за ці диверсії взяло неіснуюче українське партизанське угрупування.
Це вже традиційна практика, коли за будь-який вибух чи резонансну справу на тимчасово окупованих територіях беруть відповідальність на себе неіснуючі партизанські загони, створені українськими спецслужбами у віртуальному просторі.

26 липня аналітичний відділ ГІ «Права справа» повідомляє, що у тимчасово окупованому Луганську спецпідрозділ «МДБ ЛНР» переведений на посилений варіант несення служби з метою усунення загрози життю самопроголошеному «міністру» «МДБ ЛНР» Пасічнику Л.

Протягом останнього тижня особиста охорона «міністра» змушена була двічі міняти номери на автомобілі Пасічника і машинах супроводу. Ці заходи безпеки здійснюються з метою запобігання можливого диверсійного акту щодо до об’єкта, який охороняється. Сам Пасічник змушений був поміняти особистого водія.

4 серпня, напередодні замаху на Плотницького, на офіційному сайті «міністерства інформації ЛНР» з’явилося повідомлення про тиск на «міністерство» з боку «МДБ ЛНР» і про можливу його ліквідацію. Крім того, повідомлялося про конфлікт всередині керівництва «ЛНР».

Підсумовуючи всі ці факти, можна казати, що замах на Плотницького треба розглядати як один з елементів війни за контроль над контрабандою ПММ, яка від декларативних заяв перейшла у фазу збройного протистояння.
Найближчим часом ми побачимо продовження цієї війни у вигляді так званих відплатних акцій.

Важливий нюанс – після того, як російськими кураторами було віддано наказ про посилення режиму охорони, глава «ЛНР» Плотницький завжди пересувався з декількома автомобілями супроводу. Втім, на місці вибуху і під час вибуху машин супроводу не було.

Цікава реакція на замах першого ватажка «ЛНР» Валерія Болотова, який уже встиг назвати дуже дивним замах на життя Ігоря Плотницького.

«Все це виглядає дуже дивно. Будучи за військовою спеціальністю сапером, бачу, що вибух був, так би мовити, порожній, без вражаючих елементів. На фото автомобіля видно, що ніяких проникаючих осколків у ньому немає, крім втиснутих дверей від вибухової хвилі.
Кому це було потрібно, я судити не беруся. Але це може стати черговим полюванням на відьом, і розв’язати руки силовим структурам “ЛНР”, щоб прибрати неугодних», – написав він.

Відсутність машин супроводу говорить про те, що цей замах фактично є імітований самим Плотницьким. Скоріше за все, російськими кураторами був реалізований луганський варіант турецьких подій.

Тобто замах на Плотницького буде використано для подальшого усунення з політичної арени лідера і очільника «МДБ ЛНР» Леоніда Пасічника та інших політичних і військових супротивників Плотницького.

Додам, що Плотницький не є самостійною фігурою, тому його ліквідація не принесе великих бонусів для військового і політичного проводу України. Якщо б операція мала успішний характер і Плотницький був би знищений, на його місце прийшла б інша людина.

Це фактично маріонетки, яких можна міняти буквально кожного тижня. Тому я хотів би підкреслити – те, що сталося на території самопроголошеної «ЛНР» – це внутрішні розборки всередині самої «ЛНР», до яких військовий і політичний провід України не мають жодного відношення.

Наразі в окупованому Луганську другу добу поспіль працює так звана «слідча комісія» з представників російських спецслужб. Члени комісії розквартировані в готелі «Дружба» обласного центру.

На відміну від «слідчої комісії генеральної прокуратури» самопроголошеної «ЛНР», яка розслідує обставини замаху на Плотницького, у росіян інші функції та завдання.

Основним завданням росіян є мінімізація наслідків внутрішнього конфлікту всередині самої «ЛНР» між лідерами двох ворогуючих кланів — Плотницьким і главою «МДБ» Леонідом Пасічником.

Представники ФСБ РФ наполягають на збереженні існуючого стану речей, коли Плотницький і Пасічник залишаються на своїх місцях, і передачі в подальшому всіх владних повноважень самопроголошеному «міністру» «МДБ ЛНР». Саме цим пояснюються розбіжності у повідомленнях про стан здоров’я Плотницького і строки його повернення до роботи.

Нагадаю, 6 серпня на офіційному сайті Плотницького з’явилося аудіозвернення, в якому він поділився версією, хто міг стояти за замахом на його життя.

Лідер бойовиків повідомив, що за замахом начебто стоять спецслужби США і України. Звернення завершується словами: «Нічого серйозного не сталося. Але всякий, хто говорить про мою недієздатність, — зрадник і ворог “Луганської народної республіки”».

Однак уже за годину запис було видалений.

7 серпня з’являються повідомлення, що Плотницький, на якого було скоєно замах, виписаний з обласної лікарні і в найближчі дні, «швидше за все, навіть у понеділок», зможе повернутися до роботи.
Станом на ранок 8 серпня ситуація зазнає кардинальних змін. Повідомляється, що Плотницький залишається в лікарні Луганська і стан його залишається «важким, але стабільним».

Розвиток подій за останні дві доби показав, що запропонований варіант, за якого Плотницький, використовуючи факт замаху проти нього, починає масштабні зачистки серед опозиційно налаштованої до нього військової і політичної еліти «республіки», не задовольняє одну зі сторін конфлікту, а саме ФСБ, структури якої курирують роботу «спецслужб» «ЛНР».

Фактично, територія «ЛНР» перетворилася на поле битви представників російських спецслужб – ГРУ ГШ ЗС РФ та ФСБ РФ, які представляють інтереси ворогуючих сторін конфлікту всередині самої «республіки».

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна