Екс-нардепа від БЮТ випустили з СІЗО у Росії в обмін чи то на $10 млн., чи то на покази проти Тимошенко

 

Колишнього народного депутата від БЮТ Олександра Шепелєва, якого в Україні звинувачують у розкраданні коштів “Родовід Банку”, випустили з російського СІЗО.

Про це повідомив колишній голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький, за даними якого, Шепелєва звільнили за хабар у розмірі 10 мільйонів доларів.

На думку екс-голови ДПСУ, це сталося “через бездіяльність ГПУ та Мін’юсту в його екстрадиції в Україну”.

“А воно їм треба? Ще повернеться та розкаже, хто ж дійсно організував його втечу з Київського СІЗО два року тому”, – написав Старенький у “Фейсбуці”.

Він також нагадав, що Шепелєв втік з-під варти у Києві у липні 2014 року, а в березні 2015 року був затриманий в Москві та поміщений в СІЗО до вирішення питання про екстрадицію.

..

 

 

 

Водночас “Українські новини” з посиланням на своє джерело повідомляють, що Росія відмовила Україні в екстрадиції Шепелєва.

“Близько 10 днів тому Україна отримала відмову від Росії про екстрадицію Шепелєва, пояснивши, що така видача ставить під загрозу російські національні інтереси”, – розповіло джерело.

За даними агенції, колишнього нардепа від БЮТ звільнили за те, що він погодився співпрацювати з російським слідством і дав покази щодо низки українських політиків, серед яких – лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

 

Нагадаємо, в 2012 р. щодо Шепелєва порушили кримінальну справу за низкою звинувачень, серед яких розкрадання коштів банку “Родовід” у розмірі 340 млн грн та організація замовних вбивств. Екс-депутат був оголошений у міжнародний розшук.

За даними джерела, Олександр Шепелєв погодився співпрацювати зі слідством у Росії і дав показання щодо низки українських політиків в обмін на своє звільнення зі слідчого ізолятора.

Справу проти Олександра Шепелєва було порушено 2012 року. Колишнього депутата Верховної Ради звинувачували в причетності до розкрадання коштів “Родовід Банку” на суму більше 220 мільйонів гривень за часів прем’єрства Юлії Тимошенко, а також у спільній із бізнесменом Павлом Борульком організації розкрадання державних коштів рефінансування Нацбанку на суму 315 мільйонів 300 тисяч гривень у березні-травні 2009 року.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєва оголошено в міжнародний розшук за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів (він фігурував також у справах щодо вбивства глави наглядової ради “АвтоКразБанку” Сергія Кириченка в січні 2003 року та щодо замаху на життя колишнього акціонера “Родоводу” Сергія Дядечка).

 

4 липня 2013 року Шепелєва та його дружину, якій інкримінувалася розтрата чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, затримали в Будапешті.

26 березня 2014 року подружжя було екстрадоване з Угорщини в Україну. Шевченківський райсуд столиці заарештував колишнього нардепа на два місяці, а його дружину відпустив під заставу в сумі понад 6 мільйонів гривень.

У ніч на 6 липня 2014 року Шепелєв разом із конвоїром втік із лікарні швидкої допомоги, де перебував на лікуванні.

У березні 2015-го його затримали в Росії.

Олександр Шепелєв двічі обирався у ВР за списками Блоку Тимошенко, але 2010 року був виключений із фракції БЮТ і перейшов у фракцію Партії регіонів. Згодом із неї вийшов.

На парламентських виборах 2012 року Шепелєв балотувався по мажоритарному округу № 13 (Вінницька область) як самовисуванець, але посів лише 7-ме місце.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна