Плотницького підірвали саморобним пристроєм, – спецмісія ОБСЄ

 

Вибух автомобіля, в якому перебував лідер сепаратистського угруповання “ЛНР” Ігор Плотницький, міг бути спричинений саморобним вибуховим пристроєм.
Про це повідомили спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яким вдалося відвідати місце замаху на Плотницького в Луганську.

“6 серпня о 07:51 команда СММ почула вибух приблизно за 3,9 км на схід від місця свого розташування у Луганську. Спостерігачі СММ вирушили звідти до місця, де пролунав вибух, – на перехрестя вулиць Карпінського і Ватутіна у місті Луганську, за 500 метрів на північний схід від місця базування СММ”, – йдеться в повідомленні місії.

Попри те, що “поліція” так званої “ЛНР відгородила місце події, спостерігачі СММ із відстані приблизно 15-30 метрів змогли визначити, що вибух, імовірно, був спричинений саморобним пристроєм (приблизно 1 кг вибухової речовини підвищеної потужності), розміщеним поряд із ліхтарним стовпом або на ньому, приблизно за два метри від автомобіля, який був пошкоджений і лежав на узбіччі дороги.

“СММ побачила чорний позашляховик Toyota Landcruiser Prado, що зазнав серйозних пошкоджень: вікна були вщент розбиті, спрацювали передні та бічні подушки безпеки”, – зазначається в звіті місії.

Як розповів команді спецмоніторингової місії ОБСЄ член “ЛНР” Владислав Дейнего, Ігор Плотницький був “у поганому стані і не в змозі приймати відвідувачів”.

На момент написання тексту СММ не змогла отримати підтвердження цієї інформації від персоналу жодної з двох лікарень Луганська.

Як повідомив в ефірі “Громадського” заступник директора Департаменту головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, за даними розвідки, в результаті замаху Плотницький отримав важкі поранення.

“У нього тяжкий стан, це такі поранення, які не сумісні з життям“, — сказав Скібіцький.

Водночас російські ЗМІ запевняють, що Плотницький був важко контужений, але його життю нічого не загрожує.

“Глава республіки отримав бароудар і важку контузію. Загрози життю немає”, – передає  “Інтерфакс” із посиланням на джерело в лікарні Луганська.

Цю інформацію російській агенції нібито підтвердив і керівник сепаратистського інтернет-ресурсу News Front Костянтин Книрик, додавши, що в результаті вибуху ватажок “ЛНР” зазнав множинних, але нетяжких травм.

“За даними медиків, у Плотницького діагностований опік грудей, ураження рогівки, однак зір не втрачено, неглибокі поранення на лобі, осколкове в передпліччя, осколкові поранення від скла автомобіля, а також сильна гіпертонія”, – сказав Книрик.

За його інформацією, охоронець ватажка “ЛНР” постраждав несильно, водій зовсім не постраждав.

Раніше інші джерела “Інтерфаксу” повідомляли, що у Плотницького діагностовано мінно-осколкові поранення, в тому числі життєво важливих органів – зокрема, печінки й селезінки.

Як повідомляє ресурс бойовиків “ЛНР сегодня”, в самопроголошеній “Луганській народній республіці” оголошено план-перехоплення для “виявлення диверсійно-розвідувальних груп через замах на лідера ЛНР Ігоря Плотницького”.

За словами очільниці центру у зв’язках із громадськістю так званого “МДБ ЛНР” Євгенії Любенко, “розглядається кілька версій події, в тому числі дії української ДРГ”.

Читайте також:
Версії замаху на Плотницького: “свої”, сусіди з “ДНР”, Росія…
В ЗСУ кажуть, що не причетні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна