Німці подали проти України позов до ЄСПЛ через катастрофу МН17

 

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) почав розглядати скаргу проти України у справі про катастрофу літака “Боїнг-777” “Малайзійських авіаліній” на Донбасі 17 липня 2014 року.

Як повідомляє російське видання “Комерсант”, позов подали родичі загиблих пасажирів громадяни Німеччини, посилаючись на те, що українська влада не закрила повітряний простір над територією, де проходили бої між силами АТО і бойовиками самопроголошених “Донецької…” та “Луганської народної республіки”.

Як зазначає видання, на сайті ЄСПЛ опубліковано рішення про комунікацію скарги по справі “Йоппа та інші проти України”.

Заявниками є громадяни Німеччини Єлена Йоппа, мешканець Австралії Тім Лаушет, а також Кріс і Деніза Кенке.

У своїй скарзі вони стверджують, нібито “літак був під контролем української служби повітряного транспорту і управлявся ліцензованим та кваліфікованим екіпажем”, а українська влада не змогли захистити життя їх родичів тим, що “не повністю закрила повітряний простір над регіоном, в якому триває військовий конфлікт і через який проходив рейс MH17”.

Посилаючись на адвоката позивачів Ельмара Гімуллу, ЗМІ повідомляли, що заявники вимагають від України компенсацію в розмірі 1 млн. євро.
Також наголошується, що тепер заявники повинні переконати ЄСПЛ, що вони вичерпали засоби правового захисту в українських судах, як вимагає Європейська конвенція з прав людини.

При цьому аналогічний позов родичів жертв MH17 проти Володимира Путіна і Росії ЄСПЛ поки розглядати не почав.

“Україна не винна у загибелі літака, збитого з неконтрольованої території системою “Бук”‘. На той момент ми не мали інформації про те, що ця система була поставлена в Донбас з території Росії, і вважали великі висоти безпечними для польотів. Ми не несемо відповідальності за дії так званої влади неконтрольованих територій і не можемо бути відповідачами за позовами родичів жертв авіакатастрофи”, – у свою чергу розповіло “Комерсанту” джерело, близьке до Кабінету Міністрів України.

Співрозмовник видання також нагадав, що “президент України відвідав з візитом Малайзію, тому що вона є ключовою країною для організації міжнародного суду над Росією по збитому Boeing МН17”.

“Держвізит забезпечив найвищий рівень переговорів. Це важливо у контексті продовження санкцій проти Росії”, – уточнив він.

Читайте також:
Малайзія сподівається, що розслідування трагедії MH-17 закінчиться до кінця року

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над територією Донецької області, контрольованою РФ терористичною організацією “ДНР”.
Загинули 298 осіб, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) – громадяни Нідерландів.

Рада безпеки Нідерландів 13 жовтня 2015 року оприлюднила звіт про причини катастрофи літака МН17. Встановлено, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук”.

Українська влада впевнена, що пасажирський літак підбили проросійські бойовики “ДНР” або російські військові із зенітно-ракетного комплексу “Бук”, отриманого з Росії. Намагаючись збити український військовий літак, вони влучили в пасажирський лайнер.

Росія заперечує свою причетність до трагедії.

Втім, у січні 2015 року стали відомі результати розслідування журналісти організації CORRECT! V, які свідчили, що малайзійський літак збили з комплексу “Бук М1”, доставленого з російського Курська членами 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ.

А в квітні 2015 року через недалекоглядність російського солдата Дмитра Зубова спливли знімки про перекидання російських “Буків” на схід України у 2014 році автомобільним підрозділом 147-й АБМО Генштабу збройних сил РФ – в/ч 83466, яка офіційно дислокувалася в Москві.

Результати офіційного розслідування міжнародних експертів ще не оприлюднено.

Читайте також:
За що отримав Георгіївський хрест російський офіцер із підрозділу,
який, імовірно, збив Боїнг MH17

Експерти визначили номер “Буку” 53-ї бригади ППО ЗС Росії, яким збили літак на Донбасі

Експерти Bellingcat назвали людей, відповідальних за катастрофу рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна