В МЗС відзвітували про зустрічі консулів з українськими політв’язнями в Росії. До Сенцова й Кольченка не пускають

 

Українські дипломати понад три місяці не можуть домогтися зустрічі з Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком, яких ув’язнено в Росії.
Про це йдеться у повідомленні Департаменту консульської служби МЗС України.

“Станом на сьогодні Посольством та консульськими установами України в РФ протягом тривалого часу (понад 2-3 місяців) очікується на отримання від російських компетентних органів понад 20 дозволів на зустріч з нашими співвітчизниками. Зокрема, до цього часу від російської сторони так і не отримано дозволу на відвідання громадян України О. Сенцова та О. Кольченка, незаконно засуджених за сфабрикованими звинуваченнями. Незважаючи на чисельні звернення українських дипломатичної та консульських установ України до відповідних компетентних органів РФ, відповіді до цього часу отримано не було”, – зазначено в дописі на сторінці ДКС у “Фейсбуці”.

“Такі дії російської сторони розцінюються як грубе порушення статті 13 Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, що передбачає право консульських посадових осіб України на відвідання громадян України в місцях їх тримання під вартою на території РФ”, – наголошують у Департаменті консульської служби МЗС.

Дипломати обіцяють “і надалі вживати вичерпних заходів щодо відвідання Сенцова, Кольченка та інших громадян України, які незаконно утримуються та засуджені на території РФ”.

Серед останніх заходів щодо відвідань наших громадян Консульська служба виокремила такі:

  • Віктор Вигівський. 28 червня консул відвідав громадянина України Віктора Вигівського, незаконно засудженого за сфабрикованими російськими компетентними органами звинуваченнями до 11 років позбавлення волі, який наразі відбуває покарання в пенітенціарному закладі в м. Кірово-Чепецьк (Кіровська область).
  • Олександр Костенко. 29 червня відбулася зустріч консульської посадової особи з громадянином України Олександром Костенком, незаконно засудженим нелегітимними судовими органами РФ на тимчасово окупованій території АР Крим.
  • Олексій Чирній. 22 липня консул відвідав політичного в’язня Кремля – громадянина України Олексія Чирнія, засудженого до 7 років позбавлення волі. Олексія нещодавно було етаповано з Магадана до ФКУ СІЗО-2 (Лефортово, м. Москва).
  • Карпюк і Клих. 28 липня з метою надання належної консульсько-правової допомоги українські консули мали змогу відвідати громадян України Миколк Карпюка та Станіслава Клиха, які стали жертвами російського судилища, були незаконно засуджені до 22 років і 6 місяців та 20 років позбавлення волі відповідно та наразі утримуються в СІЗО м. Грозний.

“Всім згаданим українцям надавалася належна консульсько-правова та матеріальна допомога, передавалися продукти харчування та деякі засоби гігієни. Під час зустрічей з керівництвом пенітенціарних закладів зверталася їх увага на необхідність постійного моніторингу стану здоров’я українців та недопущення порушення прав наших співвітчизників під час утримання”, – зазначили в Консульській службі.

Найближчим часом заплановано відвідання громадянина України Сергія Литвинова, незаконно засудженого до 8,5 років позбавлення волі, який утримується в СІЗО м. Новочеркаськ Ростовської області.

Як відомо, 25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму, Олександра Кольченка – до 10 років суворого режиму. Їх тривалий час не визнавали громадянами України.
Верховний суд РФ залишив вирок чинним.
7 квітня Мін’юст України повідомив, що звернувся до Росії з проханням видати Сенцова та інших українців, але відповіді поки немає.

Читайте також:
З нагоди 40-річчя ув’язненого в РФ Сенцова в Києві відбуваються акції на його підтримку

Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

МЗС: Росія незаконно утримує 13 українських політв’язнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна