“Хворому” соратникові Онищенка збільшили заставу до майже рекордних 250 млн.

 

Апеляційний суд Києва збільшив заставу для Валерія Постного – фігуранта “газової справи Онищенка” – з 1,5 млн. грн. до 250 млн. грн. Таке рішення суд ухвалив у середу на своєму засіданні, повідомляє “Укрінформ“.

“Апеляційний суд Києва прийняв рішення скасувати постанову Солом’янського районного суду. Суд ухвалив іншу постанову, якою задовольнив частково клопотання прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури застосувати до підозрюваного Постного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести заставу у розмірі 250 млн. грн. і зобов’язанням підозрюваного носити електронний браслет”, – сказав суддя Віктор Глиняний.

Як зазначив заступник керівника САП Володимир Кривенко, суми у 250 млн. грн. достатньо, адже й вона суттєво відрізняється від попереднього розміру застави – 1,5 млн. грн. Хоча САП просила суд збільшити заставу до 1,6 мільярда.

Водночас, за його словами, САП планує до 8 серпня подати до суду клопотання про продовження строку тримання під вартою Постного на 60 діб.

 

Захист Валерія Постного вважає, що застава в сумі 250 млн грн знищує можливість нею скористатися. Про це заявив його Олег Іщенко.

“Саме поняття альтернативи передбачає, що людина може вийти з під варти під заставу. Така сума застави знищує саму таку можливість… 250 млн. грн. ніхто не може внести, більше того, в історії України ще не було таких застав. Він (Постний) вже близько 50 днів знаходиться не під вартою, за ним ніхто не стежить. Він міг би виїхати за кордон, але не поїхав. Цього досі не сталося, він хоче залишитися і встановити істину. Нам нема від кого ховатися”, – додав адвокат.

Насправді Україна знає більші застави – так, нещодавно колишній заступник голови НАК “Нафтогаз України” Олександр Кацуба був затриманий під заставу 450 млн. грн.

Водночас заступник керівника САП Володимир Кривенко в коментарі каналу “112 Україна” розповів, що фігурант “газової справи” Валерій Постний є співзасновником компаній у Німеччині та на Кіпрі.

“У Німеччині, на Кіпрі, він співзасновник, кінцевий бенефіціарій, особа, яка впливає на компанію. Тому робота з розшуку цих активів з нашими міжнародними партнерами триває”, – розповів Кривенко.

Як відомо, слідство називає Постного одним з ключових фігурантів “газової” справи Олександра Онищенка – згідно з матеріалами, керівниками злочинної організації були нардеп Онищенко, його матір і Постний.
Онищенко і його соратники звинувачуються у розкраданні коштів державної компанії “Укргазвидобування” на суму близько 3 млрд. грн.

Читайте також:
САП через суд домагається мільярдних застав для найближчих учасників “схеми Онищенка”

Слідством встановлено, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів про спільну діяльність з ВАТ “Укргазвидобування” і закінчуючи переможцями торгів, які реалізовували газ кінцевим споживачам, був підконтрольний народному депутату України з групи “Воля народу” Олександру Онищенку.

Сумарний розмір застав для 10 підозрюваних донедавна складав понад 1 млрд. грн.

 

18 червня Солом’янський райсуд призначив Постному заставу у розмірі 1,5 млн. гривень, хоча САП вимагала в сотню разів більшу заставу. 22 червня Валерій Постний вийшов із СІЗО.

Раніше судові засідання за апеляціями про заставу в цій справі переносилися через хворобу Постного. Зокрема, 2 липня його доправили до зали суду з лікарні в трусах і футболці на медичних ношах. Адвокати заявляли про підозру на онкологічне захворювання їх підзахисного.
Обвинувачення називає поведінку Постного симуляцією, а сам факт наявності хвороби – таким, що не позбавляє відповідальності.

Читайте також:
Одинадцятого фігуранта “газової справи” затримали при спробі втекти до Росії

НАБУ оприлюднило схему злочинів депутата Онищенка і компанії. ІНФОГРАФІКА

Тимошенко відверто покриває олігарха Онищенка, – Лещенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна