Луценко назвав арешт Єфремова “одужанням України” і відповів на закиди щодо Онищенка

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що арешт колишнього голову парламентської фракції Партії регіонів Олександра Єфремова свідчить про одужання України. Про це Луценко повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Рішення суду засвідчило одужання України. Дякую всім за підтримку законного рішення”, – написав він.

Крім того, генпрокурор відреагував на закиди на адресу ГПУ щодо втечі в Британію нардепа Олександра Онищенка, підозрюваного в аферах з “Укргазвидобуванням”, та в створенні нового інформаційного приводу замість теми Онищенка.

Коментуючи допис журналіста “Новинарні” (“Тепер завдання прокуратури – довести провину Єфремова. А інформаційному полю варто повернутися до стану перед 30 липня, коли головною подією для Генпрокуратури був дозвіл на втечу Онищенку”), Юрій Луценко написав:
“Дай собі відповідь на 2 простих питання:
1. Звідки більша ймовірність екстрадиції [Онищенка] – з Росії чи з Британії?
2. Яким чином наявність чи відсутність підозри [Онищенкові] впливає на оформлення дозволу на проживання в Британії?”

Читайте також:
Лещенко звинуватив Луценка в договорняку з Онищенком

Нагадаємо, Печерський райсуд заарештував Єфремова на два місяці без застави під тиском ветеранів АТО і громадських активістів.

Перед тим Єфремова затримали 30 липня в аеропорту “Бориспіль”, звідки він, за даними ГПУ, намагався вилетіти до Відня.
Екс-регіонала підозрюють у вчиненні низки кримінальних правопорушень – заволодінні майном “Луганськвугілля” (ст. 191 ч. 5 КК), вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України у порушення Конституції, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків (ст.110 ч.3 УК), в організаційному та іншому сприянні створенню терористичної організації “ЛНР” (ст.258-3, ч.1 КК).

Читайте також:
Скандальне “сепарське” інтерв’ю Єфремова виявилося фейком дворічної давності

ГПУ підозрює Єфремова у причетності до створення “ЛНР”.
Луценко дає йому шанс реабілітуватись

Раніше, 1 квітня ц.р., Генеральна прокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень щодо екс-“регіонала” Олександра Єфремова – з приводу розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 грн.

Тоді начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив: “Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками експертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”.

Щодо Єфремова було порушено ще два провадження – про зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів ВР 16 січня 2014 року, а також про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області.

З літа 2014 року прокуратура також висувала Єфремову обвинувачення в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і фінансуванні сепаратизму, однак Печерський суд не знайшов складу злочину за цими обвинуваченнями.

16 лютого 2015 року Печерський райсуд заарештував Єфремова з альтернативою у вигляді виплати застави у 3,6 млн. грн. Колишній віце-прем’єр-міністр Борис Колесников вніс за нього заставу, і Єфремова відпустили.
Домашній арешт Єфремова закінчився 1 листопада 2015 року.

30 листопада 2015 року Печерський райсуд відмовився почати розгляд справи Єфремова і повернув Генпрокуратурі обвинувальний акт.
Наприкінці лютого 2016 року Печерський районний суд Києва звернувся в Апеляційний суд Києва з проханням змінити територіальну підсудність справи проти колишніх депутатів Верховної Ради Єфремова, Олександра Стояна (ПР) та Сергія Гордієнка (КПУ).
Апеляційний суд Києва передав справу проти колишніх нардепів Солом’янському районному суду столиці.

У травні ц.р. Олександр Єфремов заявив журналістам, що йому повернули закордонний паспорт і зняли електронний браслет стеження, таким чином, він став виїзним.

Читайте також:
Здав з потрохами: екс-регіонал про безпосередню причетність Єфремов до захоплення Луганщини

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна