Перебіжчик із Росії, який воював у ДУК і “Азові”, виявився подвійним агентом та повернувся до РФ

 

Російський офіцер Олексій Філіппов, який у 2015 році приїхав в Україну і воював на Донбасі у складі ДУК “Правий сектор” і полку “Азов”,виявився “подвійним агентом” та повернувся назад до Росії, де співпрацює з ФСБ. Про це йдеться в матеріалі “ВВС Україна”.

У жовтні 2015 році кореспондент агенції спілкувався з Філіпповим на Банковій під час акції на підтримку іноземців – учасників АТО під адміністрацією президента. Чоловік серед інших домагався отримання українського громадянства. Тоді він представився як “колишній співробітник спеціального загону швидкого реагування МВС РФ по Приморському краю, лейтенант запасу, офіцер морської піхоти”.

“В Україну приїхав на початку лютого 2015 року – підтримати український народ у боротьбі проти сепаратистів. Брав участь у бойових діях у складі “Правого сектора”. Сьогодні я – інструктор з тактичної підготовки у тренувальному таборі полку “Азов”, – розповідав Олексій Філіппов.

“Кремлівська антиукраїнська пропаганда, яка проводиться у Росії путінськими ЗМІ, видалась мені нісенітницею, я не розумію, як взагалі можна у це вірити. Я повірив у Майдан, що Україна все ж іде у сучасне європейське майбутнє, і приїхав її підтримати у війні”, – заявляв він.

Але 26 липня ц.р. російський телеканал НТВ повідомив, що морпіх Тихоокеанського флоту Філіппов повернувся до Росії і “розкаявся у своїх діях”.

Матеріал називається “Зрадив, але розкаявся. Колишній бойовик «Азова» розповів, як Київ зружисував історію про «бійців ГРУ»”.

Російські пропагандисти зазначили, що Слідчий комітет РФ по Приморському краю перевіряє всю інформацію щодо Олексія Філіппова та його “можливої участі в конфлікті на Донбасі у складі заборонених в Росії організацій”.

“Він багато гуляє по головній набережній Владивостока і намагається якомога швидше забути, як він сам каже, ганебний факт своєї біографії”, – ідеться в матеріалі російського телеканалу.

Російські ЗМІ цитують зізнання Філіппова, який стверджує, нібито інший перебіжчик з РФ в Україну – Ілля Богданов – придумав видати затриманих росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва за “офіцерів ГРУ”.

“ГРУшниками” тих назвали випадково: вони витягли із загальної кількості полонених двох громадян Російської Федерації, і все. Натиснули на них, і ті розповіли, що так, ми співробітники ГРУ, спецназ, виконували секретне доручення”, – заявив Олексій Філіппов НТВ.

Із цього російські пропагандисти вибудовують “доказ” того, що Александров і Єрофєєв, які в 2015 році брали участь у боях із ЗСУ на Луганщині, потрапили в полон і згодом були обміняні на Надію Савченко, насправді не співробітники ГРУ.

Сам Ілля Богданов ці звинувачення пояснив “ВВС Україна” так: мовляв, коли побачив новину у ЗМІ про затримання Александрова і Єрофєєва, то дійсно вирішив обдзвонити всі телеканали з ідеєю сюжету про зустріч російських офіцерів – двох з українського боку (власне Богданова та Філіппова) і двох – з російського. Однак у тому, що росіяни, на яких обміняли Савченко, – справжні співробітники ГРУ генштабу ЗС РФ, він не сумнівається.

Ілля Богданов – колишній співробітник ФСБ – перейшов на бік України на початку липня 2014 року і згодом воював із Філіпповим в одному взводі в ДУК “Правий сектор”.
Він мав сприяння української влади (зокрема міністра інформполітики Юрія Стеця), став справжньою медіазіркою і в квітні 2015 року отримав українське громадянство. Тепер Богданов звільнився з армії, веде показову антиросійську діяльність та має власний бізнес з іншими колишніми АТОшниками.

Про Філіппова Богданов розповідає: “Він був у моєму взводі, є навіть відео, де ми разом обстрілюємо сепарський блокпост на залізничному переїзді, він стріляє з гранатомета. Щодо війни до нього питань взагалі не було, він діяв дуже професійно”.

Олексій Філіппов та Ілля Богданов на Донбасі воювали в одному взводі ДУК "Правий сектор". Фото Іллі Богданова

Олексій Філіппов та Ілля Богданов на Донбасі воювали в одному взводі ДУК “Правий сектор”. Фото Іллі Богданова

При цьому Ілля зазначає, що раніше вони товаришували, а потім перестали: “Ми з Філіпповим не спілкувалися ще з початку минулої осені. Але до цього ми з ним дуже дружили, думаю, краще за мене його в Україні ніхто не знав, адже він потрапив до України лише завдяки мені”.

“Він взагалі був дивним персонажем. Зокрема, подзвонив мені на телефон з Росії! За мною ж слідкують там мало не всі спецслужби. А він подзвонив – і нічого, йому все зійшло з рук”, – розповідає про Філліпова колега по ДУКу.

Богданов вважає, що Філіппова завербували у ФСБ, коли той ще курсантом той мав необережність зайти на екскурсію на американський військовий корабель у Владивостоці.

І під час перебування в Україні Богданов “особисто бачив його листування з кураторами [з ФСБ] через “Вконтакте”. Я йому говорив, що відповідати, а що не відповідати. Він взагалі слабохарактерна людина”, – сказав Ілля Богданов у коментарі “ВВС Україна”.

“Я знаю, що він спілкувався з співробітниками [російських спецслужб], навіть перебуваючи тут. Йому все набридло… Думаю, що він просто у своїх кураторів запитав: що буде, якщо я повернуся? які варіанти моєї легалізації? Вони варіанти йому знайшли. Може сказали: ну, отримаєш умовний термін, повертайся. Це найбільш логічний варіант”, – припускає Ілля Богданов.

За його словами, коли земляк зник два місяці тому, він почав підозрювати появу екс-товариша в Росії.
На його думку, Олексій Філіппов потрапив до РФ через білоруський кордон. Натомість у російських ЗМІ з’явилася інформація, що Філіппов до Росії взагалі проїхав через територію “ДНР”.

Олексій Філіппов

Олексій Філіппов

У соцмережах самопроголошених “ДНР” та “ЛНР” вже заявили, що зниклий з України росіянин нібито був їхнім “агентом під прикриттям, який півтора року працював в тилу ворога на благо Новоросії”.

Також з’явилися фото Олексія Філіппова у футболці з атрибутикою “ДНР”.

“Що мене збентежило у тому владивостоцькому сюжеті – він так впевнено говорить і так впевнено себе почуває. Тут він завжди був невпевнений у собі. Тому я переконаний, що в нього там все добре, раз він так себе поводить”, – робить висновок Ілля Богданов.

Він дивується, чому за цією ситуацією не прослідкували у Службі безпеки України, яка мали б стежити за його екс-товаришем по службі.
Він каже, що передав все листування з Олексієм Філіпповим СБУ, яка з ним одразу після приїзду з Росії поспілкувалася і відпустила.




Екс-боєць ДУК “ПС” не виключає, що ситуація Олексія Філіппова може бути непоодиноким випадком: “Раніше про це взагалі не думав. Але зараз приголомшений. Можливо, історія може повторитися”.

Але не з ним самим. “Я маячнею не займаюся, тому мені спокійно”, – сказав Богданов.

Речник “Правого сектора” Артем Скоропадський в коментарі “Громадському радіо” заявив, що розповіді Олексія Філіпова про участь в українських військових операціях – “фейк російської пропаганди” і такого бійця в лавах ДУК він не пригадує.

У прес-службі полку “Азов” історію з Філіпповим поки не коментують, але кажуть, що проводять розслідування.

Читайте також:
СБУ: Поліграф показав, що “азовець” Краснов – агент Росії. Він готувався підірвати СБ України

Спецслужба: за шпигунство на користь Росії арештовано десятки СБУшників,
і добровольці не святі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна