Донік: Тепер у “Десні” солдатів годуватимуть розумні кулінарні машини за 160 тис. євро

 

Роман Донік
армійський волонтер (Харків)

(FB)

Потрапив у “Десні” на запуск нового обладнання для приготування їжі в новій їдальні.
Але що я вам хочу сказати. Це бомба. На знаю, чим закінчиться вся ця епопея з фірмами-годувальниками, які зараз справедливо розпинають хлопці Марчели (Дмитра Марченка, начальника Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. – “Н”), але це обладнання хотілося б бачити в кожній їдальні ППД (пункт постійної дислокації. – “Н”).

Об’єктивності заради, потрібно відзначити, що й обладнання було встановлено, і ремонт зроблений в новій їдальні задовго до початку облав. Тому запуск обладнання та ремонт ну ніяк не пов’язані з останніми подіями з неякісною їжею.

Читайте також:
Скандал із харчуванням у “Десні”: МО розриває контракт із постачальником,
Полторак підключив прокуратуру

Що, до речі, особисто у мене викликає подив. З одного боку, ввалити купу грошей у найновіше обладнання (160 тис. євро), з іншого боку – годувати хрін зрозумієш чим, ризикуючи вилетіти звідти пробкою від шампанського.

Але я відволікся. Варильні або духові шафи, навіть не знаю як їх назвати. Розумні с**ко.
Вони просто не дають можливості готувати погано. Вплив дурня (людини) зведено до мінімуму. Максимум – це пересіл. Усе. Більше ніхто нічого фізично зробити не зможе.

Вибрав режим, натиснув кнопку, машина все сама робить, всі режими, на всі страви налаштовані представниками виробника. Кожна страва тестово приготовлена. Для того, щоб ідіоти не хитрували, машина запам’ятовує всі страви, які вона готувала мало не впродовж року.

їдальня-зсу

Всі режими, всі натискання кнопок. Каша не виходить розмазнею або рідкою. Якщо печінка або м’ясо тушкується, то воно тушкується. Якщо м’ясо або риба, то не розварене щось, а з рум’яною скоринкою.

їдальня-зсу-духовка

У машину на коліщатках в’їжджає стелаж із листами. Готується і так само виймається. Його відвозять на роздачу їжі. Природно, за традицією обіжрали військових. Смачно.

Мийка. Це братці, щось. Час брудних забутих ганчірок, щіток та мичалок минув.
Машина сама стежить за своєю чистотою. Якщо вона забруднюється, лається і каже: хочу митися. Якщо не реагують, матюкається – с*** швидко взяв і помив.

Мийка, за принципом посудомийної машини. Це закладка двох видів таблеток у спеціальні місця від виробника, в залежності від ступеня забруднення. Машина сама пише, скільки потрібно таблеток покласти. Таблетки поклав, дверцята закрив – і все, людина вільна. Сама миється.

Але це ще не все. Вона стежить за якістю догляду за нею, коханою. Тобто якщо її миють рідше, ніж вона вимагає, або чогось недодають, то це так само фіксується і відображається на панелі.

У разі відходу шкали в червону зону “погано”, не впевнений на рахунок відключення, але зняття з гарантії й обслуговування – хвилинна справа. А ціна питання – 160К євро.

Читайте також:
У кожній військовій їдальні буде плакат, як поскаржитись міністру оборони
на погане харчування

Природно, обладнання – це не панацея. Особливо якщо сирі продукти будуть низької якості. Але коли Міноборони дотисне контроль за якістю, то реально буде новий рівень харчування в армії.

До речі, про якість. З’явився в Десні військовослужбовець. Любитель сенсацій. Перший раз приніс муху на порожній тарілці. Другий раз – сигарету напіврозмоклу. Пару днів назад сфотографував у каші черв’яка. На жаль нарвався на офіцера ботана (в прямому сенсі).

Йому кажуть:
– Чувак, це не борошняний черв’як, його не може бути в каші. Це чистий опариш.
На що чувак, не змигнувши оком, відповідає: а це, напевно, з м’яса.

Дали йому ніж і відвели до м’яса. Годину він шукав там опаришів. Не знайшов.

Якщо в четвертий раз він же виграє в лотерею, особисто буду просити щоб провели розслідування по ньому. Це теж не дуже нормально, коли через подібних любителів “слави” лихоманить військову частину.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна