30 тисяч за два дні. Поліція підбила безпекові підсумки хресних ходів

 

Хресні ходи УПЦ Московського і Київського патріархатів до річниці Хрещення України-Русі 27 і 28 липня у Києві завершилися без порушень публічної безпеки та порядку. Про це повідомили в прес-службі Національної поліції.

“27 та 28 липня у церковних заходах брали участь 15 тисяч громадян щодня. Відкрито одне кримінальне провадження, дев’ять осіб запросили до поліцейських дільниць. Такі результати роботи правоохоронних органів протягом останніх двох днів”, – йдеться в повідомленні.

Протягом кількох останніх тижнів поліція працювала в посиленому режимі, супроводжуючи колони паломників у кількох областях України з сходу і заходу країни, нагадали в НПУ. На маршруті колон правоохоронці перевіряли прилеглу територію.

“Завдяки такій роботі вдалося нейтралізувати потенційну загрозу вибуху. Кінологи зі службовими собаками виявили закладку з бойовими гранатами на Житомирській трасі в районі с. Капітанівка Києво-Святошинського району. Закладку локалізували та знешкодили поліцейські-вибухотехніки”, – відзначили в поліції.

“Правоохоронці запобігли кілька спроб дрібних провокацій, своєчасно локалізувавши їх. Протягом вчорашнього дня у відділення поліції були запрошені 9 громадян. Двоє з них мали намір кидати курячі яйця учасникам ходи, четверо – мали при собі плакати, які могли своїм змістом спровокувати конфлікт. Ще троє громадян запросили в поліцію за підозрою в спробі пронести заборонені предмети на територію Києво-Печерської лаври. У одного з них поліцейські виявили газовий балончик. Після встановлення особи і профілактичних бесід всіх їх відпустили”, – зазначили правоохоронці.

Читайте також:
Під час ходи МП затримали шістьох проросійських активістів

Як проходить хресна хода УПЦ КП. ФОТОРЕПОРТАЖ

Поліція завадила націоналістам розбити наметові містечка для “оборони” Києва
від хресної ходи УПЦ МП

“Они идут на Голгофу”. У Москві ще до провокацій хресної ходи МП
зліпили образ “Церкви-мучениці”

Як відомо, всеукраїнська хресна хода, організована УПЦ МП, почалася 3 липня з Почаївської лаври (Тернопільська обл.) на заході та Святогірської (Донецька обл.) – на сході.
Організатори з Московського патріархату назвали ходу “За мир, любов та молитву за Україну” та заявили, що вона проводиться з нагоди Дня хрещення Київської Русі та 1000-річчя Давньоруського чернецтва на Святій Горі.

У Житомирі хресну ходу УПЦ МП не пустили в центр міста та не дозволили прибічникам Московського патріархату пройти повз територію 95-ї бригади, загиблих воїнів якої відмовляється відспівувати МП.

22 липня напередодні Бориспіль став першим містом, міськрада якого прийняла рішення не впускати хресну ходу УПЦ МП. Маніфестація пішла в обхід.

Українські силовики назвали хресний хід МП одним із важелів “розхитування” ситуації в Україні проросійськими силами. Зокрема, після вбивства журналіста Шеремета генпрокурор Юрій Луценко висловився за пропуск на масові заходи в центрі Києва через рамки металошукачів. Розвідка попереджала про ймовірні провокації ФСБ.

Також Луценко назвав ходу “турфірмою Ахметова” та повідомив, що кілька сотень учасників маніфестації йшли пішки лише біля великих населених пунктів, а по дорозі їх підвозили автобуси.

До Європейської площі, на молебень на Володимирській гірці, учасників акції МП 27 липня справді пропускали лише через металодетектори.

Наступного дня пройшла традиційна хода Київського патріархату з нагоди Дня Хрещення України-Русі – від Володимирського собору до тієї ж Володимирської гірки, яка зібрала патріотичну проукраїнську маніфестацію. Її теж щільно охороняла поліція, але 28 липня рамки металодетекторів на використовувалися.

Читайте також:
Філарет закликав об’єднатися, щоб не дати шансу Росії. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна