Третину збірної Росії уже відсторонено від участі в Олімпійських іграх

 

Уже понад 100 спортсменів із Росії вилучені наразі із участі в цьогорічних літніх Олімпійських іграх у бразильському Ріо-де-Жанейро через справу з російською державною допінговою програмою. За деякими підрахунками, вилучених наразі 108. Усього олімпійська команда Росії спершу налічувала 387 членів, повідомляє “Радіо Свобода”.

Серед вилучених було чимало потенційних претендентів на олімпійські медалі. Як вважають, наступними днями це число ще зростатиме з тим, як міжнародні асоціації літніх олімпійських видів спорту будуть ухвалювати свої рішення про допуск чи недопуск росіян відповідно до ухвали Міжнародного олімпійського комітету.

Увечері Міжнародна федерація веслування, що відповідає за академічне веслування, повідомила, що відхилила 22 російських веслувальників і вирішила допустити до ігор тільки шість із заявлених 28.

Перед цим Міжнародна асоціація каноїстики, що відповідає за веслування на каное і байдарках, вилучила п’ять російських веслярів. А Міжнародний союз сучасного п’ятиборства вилучив двох п’ятиборців.

Також цього дня втрат зазнали російські команди з волейболу і яхтового спорту.

У понеділок Міжнародна федерація плавання не допустила до ігор сім російських плавців і плавчих.

Найбільше з вилучених на цей час, 67, – легкоатлети. Рішення про це Міжнародна асоціація атлетичних федерацій ухвалила першою з усіх. Російські спортсмени оскаржували його у Спортивному арбітражному суді, але суд підтримав заборону.

У неділю МОК заявив, що російські спортсмени можуть бути допущені до нинішніх Олімпійських ігор тільки за індивідуальними рішеннями міжнародних федерацій їхніх видів спорту, якщо вони відповідатимуть низці умов щодо “чистоти” від допінгу.

Кілька таких федерацій уже заявили, що в їхніх видах спорту всі російські спортсмени можуть узяти участь в іграх. Такі рішення про допуск іще має схвалити МОК, якщо їх підтримають незалежні експерти.

Причиною таких суворих кроків щодо російських спортсменів стала широка державна програма в Росії, що передбачала вживання спортсменами допінгу і приховування цього. Перші повідомлення про неї з’явилися ще наприкінці 2014 року, восени 2015-го вони здобули ширше підтвердження, а 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило підготовану незалежним експертом доповідь, яка довела існування цієї програми. Тепер ця доповідь має бути розширена і дати остаточні висновки про обсяги “державного допінгу” в Росії, і за результатами цієї розширеної доповіді МОК не виключив нових санкцій проти Росії.

Читайте також:
Бубка підтримав рішення МОК не відстороняти Росію від Олімпіади-2016

Росію можуть усунути від Олімпіади вже завтра. Допінг прикривало ФСБ, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна