На Світові дні молоді в Польщі прибув Папа Римський

 

На краківських Блонях розпочалися Світові дні молоді. Їх було відкрито урочистою літургією, яку очолив кардинал Станіслав Дзівіш. Організатори очікували, що у богослужінні візьме участь до півмільйона прочан. Про це повідомляє “Польське радіо“.

Свою участь у Світових днях молоді зареєструвало понад 350 тисяч паломників зі 187 країн світу. Більше за все гостей прибуло з самої Польщі – це майже 80 тисяч людей. Понад 60 тисяч прочан приїхало з Італії, 32 тисячі – з Франції, 30 тисяч – з Іспанії та 23 тисячі зі США. Також у Кракові можна побачити численні групи з Німеччини, Бразилії, Чехії, Словаччини та Португалії. Світові дні молоді триватимуть до неділі.

До Польщі уже прибув Папа Римський Франциск. Зокрема він відвідає Ясну Гору у Ченстохові та колишній німецький нацистський табір смерті Аушвіц-Біркенау. Візит очільника Католицької церкви до Польщі завершиться у неділю.

В офіційній зустрічі Франциска взяв участь президент Анджей Дуда з дружиною. Після короткої урочистості Папа вирушив до Кракова.

Папа Римський Франциск висловив радість, що може подорожувати як прочанин до «Польщі, чиїм сином був незабутній Іван Павло ІІ».

У Королівському замку на Вавелі Франциск, котрий сьогодні розпочав свій візит до Польщі, зустрівся з президентом Анджеєм Дудою, представниками влади, самоврядування, парламенту, дипломатичного корпусу, єпископату, а також із ректорами краківських вищих навчальних закладів. У супроводі Репрезентаційної роти Польського війська Папа і президентська пара увійшли на подвір’я Королівського палацу.

Понтифік сказав, що характерною рисою польського народу є пам’ять, а у цьому контексті він згадав про 1050 річницю Хрещення Польщі, що відзначається в цьому році. Він зауважив, що це була дуже важлива подія для народної єдності, яка підтвердила, що попри різниці у поглядах згода є певним шляхом до досягнення спільного блага для всього польського народу. Папа римський звернув увагу на те, що плідна міжнародна співпраця та взаємоповага можливі завдяки усвідомленню власної ідентичності та повазі до інших.

У своїй промові в Королівському замку на Вавелі Папа Римський Франциск згадав про проблему міґрації як у контексті імміґрації з Близького Сходу, так і еміґрації молоді з Польщі.

Папа заявив, що цю проблему слід вирішувати з повагою до людської гідності. Франциск звернув увагу на те, що тут потрібна «мудрість і милосердя, аби здолати страхи й чинити найвище благо». Він додав, що слід докладати зусилля на міжнародному рівні, аби владнати конфлікти і війни, що змушують багатьох людей полишати власні домівки й батьківщину. «Йдеться про те, аби робити все, що в наших силах, заради полегшення їхніх страждань, аби невтомно, мудро і постійно діяти заради справедливості та миру, конкретними фактами даючи свідоцтво про людські та християнські цінності», – сказав Папа римський.

Папа підкреслив, що треба визначити причини еміґрації з Польщі, полегшуючи повернення для тих, хто бажає вернутися. «А заразом потрібно бути готовими прийняти тих людей, що тікають від воєн та голоду; потрібна солідарність з людьми, що були позбавлені елементарних прав, у тому числі права на вільне та безперешкодне сповідування своєї віри», – підсумував Франциск.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна