Серед версій трагедії на Широкому Лані – низька якість вітчизняного міномета “Молот”

 

У Міністерстві оборони України розслідують причини трагедії на полігоні “Широкий Лан”, де у понеділок, 25 липня, внаслідок вибуху міномета загинув один військовослужбовець загинув, ще десять отримали поранення.

Рішенням міністра оборони України створено спеціальну комісію, яка працює на місці події для встановлення причин трагедії, інформує прес-центр МОУ.

За попередніми даними Військової служби правопорядку, розглядається дві причини вибуху: несправність підривника 120-мм міни або подвійне заряджання.

Висновки за результатами роботи комісії обіцяють оприлюднити у ЗМІ.

Генеральна прокуратура України теж взяла на контроль слідство за фактом загибелі та поранення військовослужбовців на 235-му полігоні в Миколаївській області.

Як інформує прес-центр ГПУ, “причиною вибуху є порушення правил поводження із зброєю”.

“Зокрема установлено, що військовослужбовці, проводячи навчальні вправи по стрільбі з міномету, здійснили сім вдалих пострілів, після чого заряджаючий здійснив спробу чергового пострілу. Однак через порушення правил поводження із зброєю стався вибух…” – йдеться у повідомленні.

Крім того, Генпрокуратура зазначила, що під час стрільб використовувались міни 1975 року випуску та детонатор 1960 року випуску.

Український міномет "Молот". Фото: УМП

Український міномет “Молот”. Фото: УМП

Тим часом Український мілатарний портал із посиланням на власні джерела повідомляє, що міномет, який вибухнув, – це М-120-15 “Молот” виробництва київського заводу “Маяк”.

Раніше УМП публікував документи, які підтверджували погану якість вітчизняних мінометів. Зокрема виявлено клин деталей у підйомному механізмі. Серед інших проблем – якість металу, який дуже швидко починає іржавіти та окислюватися. Фарба на мінометах лущиться під дією сонячного проміння та швидко стирається. Також виникають запитання до матеріалу механізмів наведення та механізму від подвійного заряджання.

При цьому вартість одного М120-15 “Молот” – 483 тис. 512 грн. за одиницю.

Читайте також:
НП на полігоні під Черніговом: загинули двоє військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна