На Печерську затримали молдаванина, нібито причетного до крадіжки мільярда доларів

 

Прокуратура Молдови підтвердила інформацію про затримання в Києві громадянина Молдови та Росії В’ячеслава Платона, якого Кишинів розшукує за причетність до крадіжки мільярда доларів з банківської системи країни.
Про це виданню NewsMaker повідомив в.о. генпрокурора Молдови Едуард Харунжен.

За словами посадовця, Молдова найближчим часом почне готувати запит про екстрадицію бізнесмена. Стандартний термін процедури екстрадиції займає 40 днів – саме стільки часу потрібно для збору і оформлення всіх необхідних документів, зазначив Харунжен.

Затримання Службою безпеки України та українською Генпрокуратурою бізнесмена В’ячеслава Платона відбулося в понеділок, 25 липня. Судячи з фото, молдаванина схопили на Кловському узвозі, що на Печерську, біля ресторану “Вано Івано”.

“Генпрокуратура України повідомила… що підозрюваний затриманий у порядку, передбаченому кримінально-процесуальним кодексом, з метою арешту та подальшої екстрадиції до Молдови для притягнення до кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 5 ст. 190 (відмивання грошей) і ч. 3 ст. 243 (шахрайство у банківській сфері) Кримінального кодексу Молдови. Генпрокуратура наголосила, що затриманого перевіряють правоохоронні органи, щоб з’ясувати, чи причетний він до скоєння злочинів на території України”, – інформував NewsMaker.

Голова антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морарь раніше повідомляв, що бізнесмен В’ячеслав Платон оголошений у міжнародний розшук. Його обвинувачують у справі про незабезпечені кредити, отриманих в Banca de Economii юридичними особами, що контролювалися людьми, близькими до Платона.

Як відомо, у Молдові напередодні парламентських виборів у листопаді 2014 року з трьох банків країни зникла сума загалом на півтора мільярда доларів, пише “Європравда“. У причетності до масштабних махінацій підозрювали також екс-премʼєра країни Влада Філата. Він нібито передав бізнесмену Ілану Шору контроль над трьома банками країни й отримав за це хабарі у розмірі 250 млн. доларів.

Читайте також:
Екс-прем’єра Молдови посадили на 9 років за корупцію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна