Ердоган арештував племінника та “праву руку” Гюлена й анонсував продовження надзвичайного стану

 

Влада Туреччини заявила про затримання “правої руки” ісламського проповідника Фетуллаха Гюлена, який, на думку Анкари, може бути причетний до спроби перевороту 15 липня.

Повідомляється, що Халіс Ханджі в’їхав до Туреччини за два дні до путчу, передає BBC.

Раніше в суботу, 23 липня, державне інформагентство “Анадолу” оголосило про арешт племінника Гюлена. Він був затриманий в Ерзеумі за підозрою у причетності до заколоту і доставлений в Анкару.

Влада Туреччини вважає Фетуллаха Гюлена – колишнього союзника Ердогана, який тепер живе в США – натхненником спроби військового перевороту, що сталася в ніч із 15-го на 16 липня.
75-річний Гюлен неодноразово заявляв, що не має відношення до путчу, і засуджував його учасників.

Туреччина зажадала від США екстрадиції Гюлена, але Вашингтон заявив, що для видачі будуть необхідні докази його безпосередній причетності до спроби перевороту.

У суботу стало відомо, що влада Туреччини закрила понад 2000 організацій, переважно просвітницьких, які, на думку Анкари, пов’язані з Гюленом.

У Туреччині тривають арешти та звільнення після заколоту – репресії торкнулися близько 60 тисяч осіб. Серед звільнених і затриманих – понад 9 тисяч поліцейських, 3 тисячі суддів і 6 тисяч військових, а також викладачі й декани університетів.
Як стало відомо, списки на звільнення й арешти були підготовлені ще до путчу.

У країні посилюється авторитарна влада президента Реджепа Таїпа Ердогана, оголошено надзвичайний стан тривалістю на три місяці та зупинено дію Європейської конвенції з прав людини. Посилюється рух за відновлення смертної кари.

Ердоган виступив зі зверненням до народу, в якому заявив, що надзвичайний стан може бути продовжений.

“Немає ніякої перешкоди продовженню цього строку (надзвичайного стану). Спочатку, звичайно, три місяці, але через три місяці ми можемо запросити другий тримісячний період і розширити його”, – сказав Реджеп Таїп Ердоган у телезверненні 23 липня.

При цьому він зазначив, що “країна позбулася хвороби і йде на поправку”, а попереду ще багато нових важливих проектів”.

“Моя нація, мої люди не повинні турбуватися. Все під контролем, і надзвичайний стан введено просто з метою здорового функціонування наших демократичних інституцій. Наші держустанови будуть функціонувати більш гладко”, – запевнив Ердоган.

Читайте також:
Туреччина після невдалого перевороту: мітинги тривають, Ердоган обіцяє подальші арешти

У Туреччині арештовано пілотів, які збили російський Су-24

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна