“Є лише одна сила, якій це вигідно”: реакція соцмереж на вбивство Павла Шеремета

 

Зухвале вбивство (а в тому, що це було саме вбивство, сумнівів уже майже немає) журналіста Павла Шеремета в центрі Києва вразило не лише його колег.

Попри те, що впродовж останніх двох років повідомлення про загибель людей Україні, на жаль, стали фактично щоденним явищем, цей гучний злочин не міг не опинитися в центрі уваги.

Журналісти й ті люди, які особисто знали життєрадісного й залюбленого в життя Павла, у соцмережах переважно лаконічні – висловлюють свій шок та співчуття рідним загиблого, хоча трапляються й дописи з теплими спогадами про те, якою чудовою він був людиною і професіоналом.

Експерти й політики більш багатослівні – окрім співчуттів, вони висувають також різні версії щодо того, хто може бути зацікавлений у вбивстві Шеремета.

Артем Шевченко, прес-секретар Міністерства внутрішніх справ:

“Це зухвалий і цинічний злочин, спрямований на дестабілізацію ситуації у державі”

Віктор Шлінчак, журналіст, “Главком”:

“Найбільше виграла Москва. Це факт.
Зараз, коли маса людей суне в Київ під церковними хоругвами Московського патріархату, Київ стає центром політичної і соціальної нестабільності. Думаю, в столиці вже чекають підготовлені партійні і не тільки вожді, які здатні очолити безстроковий бунт. А враховуючи загострення на фронті і заяви про можливий воєнний стан – перспективи «спокійного літа» на цьому закінчилися”.

Сергій Сидоренко, журналіст, “Європейська правда”:

“Зараз є одна сила, якій вигідна загибель Павла Шеремета. Саме в центрі Києва, саме вибухом, саме його, саме у прив’язці до УП. Лише одна. Іншої я, принаймні зараз, не бачу.
Дестабілізація – це хліб для Москви. Створення хибного іміджу воєнізованої України, де “так само, як і в Москві, вбивають журналістів” – мрія для Кремля”.

Богдан Буткевич, журналіст, “Тиждень”:

“Як і у випадку з Олесем Бузиною, першим на місці подій опинився так званий 17-й канал – російсько-пропагандонський засіб масової дезінформації, фінансований «Сім’єю». Щоб зазняти, як помираючого Шеремета дістають з машини.
Ці збіги вже навіть не дивують.

Сергій Лойко, російський і американський журналіст, письменник:

“Востаннє я зустрівся з Павлом місяць тому в «Гудвайні». Він там відвідував курси сомельє-любителів.
Я йому позаздрив. Його все цікавило. Дуже любив життя в усіх його проявах.
…Втім, думаю, його спеціально показово вбили саме в Києві. Спецоперація. Як снайпери на Майдані.
А ми тут сміялися з приводу того, як вони сечу підміняють…”

Євген Глібовицький, засновник експертної компанії pro.mova, громадський діяч, журналіст:

“Минулого тижня Павєл мене підвозив додому тією ж машиною, в якій він сьогодні загинув. …Ми сміялись всю дорогу.
Він кликав до себе на ефір, а я його тролив, що він знову вляпався в п’яту колону, а він казав мені, що він «бєларус, а нє маскаль», із п’ятою колоною має власні рахунки, тому мій тролінг йде лісом”.

Юлія Банкова, журналістка, Громадське.ТБ

“Важко повірити, що Павла з нами вже немає. Але ще складніше приходить усвідомлення того, що у центрі постреволюційного Києва можливе таке очевидне нагле убивство журналіста”.

Остап Семерак, міністр екології і природних ресурсів України:

“З Павлом мене познайомив Борис Нємцов.
Вбили обох. R. I. P.
Востаннє Бориса я бачив із Павлом. Ми зустрілися в Києві і довго обговорювали агресію РФ проти України. Вони засуджували дії Кремля”.

Тарас Березовець, політолог:

“Прохання утриматися від конспірологічних теорій у цей жахливий день. Убивство Павла – це виклик усім нам. Найсильніші йдуть першими”…
“Автори цього злочину цинічно розраховують посіяти паніку й недовіру. Відчувається, що найстрашніші відкриття явно чекають на нас попереду. Підірвали Шеремета, тепер спробують підірвати країну зсередини”.

Тарас Шамайда, журналіст, громадський діяч:

“Не знаю, хто і навіщо це зробив. Але дуже вже нагадує «справу Гонгадзе – 2»: так само відомий журналіст, так само прив’язка до “Української правди”. Тому є всі підстави, як і 16 років тому, так само чекати від справжніх організаторів убивства спроб розхитати ситуацію в Україні.
У 2000 році російська спецоперація коштувала нам втрати можливості швидкого вступу до НАТО і серйозних реформ. Сподіваюся, цього разу українцям вистачить мудрості не вестися на зовнішні сценарії, а СБУ і поліція докладуть усіх зусиль, щоб розкрити цей злочин”.

Назар Холодницький, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України:

“Це безумовно замах на свободу слова в Україні та спроба залякати тих, хто не боїться в очі казати правду”.

Костятнин Стогній, телеведучий, “міністр внутрішніх справ” Опозиційного уряду, радник глави МВС часів президента Януковича:

“Тільки за один вчорашній день було викрадено п’ятьох (!) людей. З них трьох (!) у столиці. Дві дівчини і начальник департаменту Укрзалізниці. Сьогодні о 7.45 підірвали відомого журналіста. Павло Шеремет загинув… Як і раніше, будемо переконувати один одного, що реформа поліції – це найкраща з українських реформ?”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна