Парламент Франції продовжив надзвичайний стан на півроку

Національна асамблея (збори) Франції схвалила законопроект, згідно з яким надзвичайний стан у країні продовжено ще на півроку – до кінця січня 2017-го.
Відповідне рішення нижня палата французького парламенту ухвалила сьогодні, 20 липня, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BFMTV.

Голосування відбулося на світанку після гострих дебатів, які тривали впродовж всієї ночі. Законопроект підтримали 489 депутатів, “проти” висловилося 26, ще 4 утрималися.

Тепер законопроект має ухвалити також верхня палата парламенту – Сенат.

Режим надзвичайного стану у Франції був запроваджений після терактів 13 листопада 2015 року в Парижі.
Він, зокрема, передбачає наділення додатковими повноваженнями представників сил безпеки, які можуть без дозволу прокурору перевіряти транспортні засоби, багаж пасажирів, проводити перевірку особи тощо.

Запроваджений тоді надзвичайний стан був продовжений на час проведення у Франції чемпіонату Європи з футболу і мав завершитися 26 липня.

У День взяття Бастилії 14 липня, коли Франція відзначала своє Національне свято, президент Франсуа Олланд сказав про те, що режим надзвичайного стану не буде продовжено, бо “він не може тривати вічно”.

Але вже ввечері того дня у Ніцці був скоєний новий теракт – вантажівка в’їхала у натовп людей, що спостерігали за святковим салютом на набережній. Тоді загинуло 84 людини й більше сотні отримали поранення.

За даними міністерства закордонних справ Франції, серед загиблих – 38 іноземців.

Жертвами теракту стали вихідці з 19 країн, в тому числі з Алжиру, Німеччини, Вірменії, Бельгії, Бразилії, Естонії, США, Грузії, Італії, Казахстану, Мадагаскару, Марокко, Польщі, Росії, Румунії, Швейцарії, Тунісу, Туреччини та України.

Після цього президент оголосив про потребу продовжити дію надзвичайного стану ще на три місяці.

Читайте також:
Внаслідок теракту в Ніцці загинув 22-річний студент з Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.