До розслідування вбивства Шеремета залучили ФБР. Луценко назвав головні версії

 

Президент Петро Порошенко отримав згоду від ФБР США підключитися до розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Про це він сказав головному редактору “Української правди” Севгіль Мусаєвій-Боровик під час телефонної розмови, в якій висловив співчуття родичам журналіста та колективу видання, повідомляє “УП”.

На засіданні силовиків в АП президент повідомив, що попросив про допомогу експертів Федерального бюро розслідувань США з огляду на фаховий рівень вибухотехніків ФБР, а також заради прозорості розслідування.

Порошенко також дав доручення міністру закордонних справ Павлу Клімкіну запросити до розслідування Європол.

Президент повідомив про рішення надати охорону керівнику  “Української правди” Олені Притулі та запропонував охорону головному редактору “УП” Севгіль Мусаєвій.

“Він сказав, що він подумки з нами, що це екзамен, що хтось намагається дестабілізувати ситуацію в країні. Він сказав, що він на боці УП і готовий 24 години на добу бути на зв’язку”, – сказала Мусаєва-Боровик.

Керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе на брифінгу заявила, що очікує прибуття співробітників ФБР, які будуть залучені до розслідування, 21 або 22 липня.

Деканоїдзе зазначила, що за дорученням президента Петра Порошенка буде створено оперативну групу для розслідування вбивства Шеремета, до якої увійдуть кращі оперативники СБУ та поліції, а також співробітники Генпрокуратури.

Вона наголосила, що наразі рано говорити про конкретну версію вбивства, поліція розглядає всі версії.
“Відкрито провадження – умисне вбивство, ми розглядаємо всі версії, зокрема пов’язану з його професійною діяльністю”, – сказала Хатія.

Нарада у президента з приводу вбивства Шеремета. Фото АП

Нарада у президента з приводу вбивства Шеремета. Фото АП

У свою чергу генеральний прокурор Юрій Луценко під час наради з керівниками силових структур у президента Петра Порошенка заявив, що основними версіями вбивства Павла Шеремета слідство розглядає його професійну діяльність та дестабілізацію ситуації в центрі України. Про це інформує прес-служба президента.

“Крім версії вбивство через професійну діяльність, ми розглядаємо можливість версії дестабілізації ситуації в центрі столиці”, – зазначив Луценко.

Генпрокурор також запропонував посилити увагу за масовими акціями у столиці найближчим часом.

“Я не думаю, що ми повинні щось забороняти, але будь-які акції у найближчий час повинні організовуватися із застосуванням рамки металошукачів. Надто багато інформації надходить про можливі провокації у найближчі дні, і у зв’язку з сьогоднішньою страшною подією з Павлом це може дійсно бути частиною якогось більшого плану”, – сказав генпрокурор Луценко.

Голова СБУ Василь Грицак у свою чергу запевнив, що силові структури із залученням найкращих фахівців проводять скоординовані слідчі дії.

“Ми маємо базу даних застосування саморобних вибухових пристроїв. Розраховуємо на допомогу і консультативну, і практичну наших іноземних партнерів”, – сказав Грицак.

За його словами, СБУ буде працювати над версією, що метою вбивства журналіста була дестабілізація ситуації в Україні.

Як відомо, журналіст “Української правди” Павло Шеремет загинув у середу, 20 липня, вранці внаслідок вибуху машини, яка належить керівнику видання Олені Притулі.
Вибуховий пристрій, який підірвав автомобіль з водієм, був закладений близько до місця водія.

Читайте також:
“Є лише одна сила, якій це вигідно”: реакція соцмереж на вбивство Павла Шеремета

Порошенко надав охорону Притулі. Вбивство Шеремета розслідує поліція Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна