У Туреччині арештовано пілотів, які збили російський Су-24

 

У Туреччині заарештували пілотів винищувача, які збили російський літак Су-24 у листопаді минулого року. Їх затримано у зв’язку з причетністю до невдалої спроби перевороту 15 липня.

Про це повідомив журналістам видання Hurriyet Daily News неназваний представник турецької влади.

У понеділок, 17 липня, президент Росії Володимир Путін зателефонував президентові Туреччини Реджепові Таїпу Ердогану, засудивши спробу заколоту й побажавши турецькому народу якнайшвидше повернутися до стабільності.

Очікується, що на початку серпня Путін та Ердоган зустрінуться віч-на-віч – уперше після того, як між їхніми державами спалахнув конфлікт.

Як писала Новинарня, 27 червня прес-служба Кремля повідомила, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган написав президентові Росії Володимиру Путіну листа, в якому “висловив своє зацікавлення врегулюванням ситуації”, пов’язаної із загибеллю пілота російського військового літака СУ-24, збитого турецьким винищувачем у листопаді 2015 року.

Це було розцінено як крок до відновлення співпраці між двома державами.

За кілька днів уже Путін в ініційованій ним телефонній розмові висловив турецькому колезі “глибокі співчуття у зв’язку з терористичним актом у стамбульському аеропорту“.

Тоді ж президент РФ заявив, що доручить уряду “розпочати переговори з відповідними турецькими відомствами, з метою відновити взаємовигідну двосторонню співпрацю в торговельно-економічній та інших сферах”, зокрема зняти обмежувальні заходи щодо відвідання Туреччини російськими туристами.

Нагадаємо, 24 листопада 2015 року турецький винищувач F-16 збив російський бомбардувальник Су-24 ракетою “повітря-повітря”. Турецькі військові стверджують, що Су-24, який летів бомбити Сирію, залетів на турецьку територію. В Росії це заперечують.

Екіпаж російського бомбардувальника встиг катапультуватися, але його командир, підполковник Олег Пєшков, загинув під час приземлення від куль, випущених із землі. Указом президента РФ Володимира Путіна йому було посмертно присвоєно звання Героя Росії.

Цей інцидент започаткував конфлікт між Туреччиною та Росією: між двома країнами було скасовано безвізовий режим, РФ наклала санкції на імпорт турецьких продуктів і закрила авіасполучення з Туреччиною.

Читайте також:
Порошенко поговорив з Ердоганом і прокоментував його “вибачення” перед Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.