В “Опорі” пояснили аномальні цифри щодо явки на виборах 17 липня

 

У громадянській мережі “Опора” вважають, що дані про високу явку на виборах в окрузі №114 (центр – смт Станиця Луганська) могли з’явитися через технічну помилку під час введення даних у систему “Вибори”.

Як повідомляла “Новинарня“, явку в ОВО №114 на Луганщині офіційно зафіксовано на рівні 63,07%, і це майже вдвічі більше, ніж у середньому по Україні в решті шести округах на проміжних виборах 17 липня.

“Найбільш проблемним є 114-й виборчий округ. Це пов’язано не лише з діяльністю дільничних комісій, але і з відсутністю достовірної інформації про активність виборців”, – сказав аналітик “Опори” Олександр Клюжев на прес-конференції в Києві в понеділок, 18 липня.

Він зазначив, що тривалий час Центральна виборча комісія не могла отримати інформацію про явку виборців в ОВО №114 станом на 16:00 та 20:00, а дані про явку станом на 12:00 коригувалися.

“Зараз окремі члени окружної комісії говорять про те, що надзвичайно висока явка пов’язана з помилкою системного адміністратора під час введення даних”, – зазначив Клюжев.

У свою чергу, розповідаючи про низьку явку на окрузі №183 (центр – Херсон, лише 16,38%), аналітик “Опори” Олександр Неберикут зазначив, що це було пов’язано з масовими повідомленнями про мінування виборчих дільниць.

За словами експерта, правоохоронні органи реагували на цю ситуацію, але вони мали це робити оперативніше і швидше, а також застосувати превентивні заходи для того, щоб протягом дня такі випадки не повторювалися, передає “Інтерфакс-Україна”.

Читайте також:
Стали відомі оновлені попередні результати довиборів на семи округах

Як повідомлялося, з семи округів, де в неділю відбулися довибори до Верховної Ради, найменше протоколів на ранок понеділка опрацьовано на окрузі №114, де, за результатами обробки лише 8,27% даних, лідирує висуванець партії “Наш край” Сергій Шахов із 40,49% голосів. Його найближчий конкурент, самовисуванець Валерій Мошенський, набирає 21,13% голосів.

Правоохоронні органи Луганської області станом на 17 липня розпочали 14 кримінальних проваджень за фактом злочинів, пов’язаних із проведенням проміжних виборів на одномандатному виборчому окрузі №114.

Щодо кримінальних правопорушень проти виборчих прав громадян розпочато вісім проваджень, з них чотири – за ст. 157 Кримінального кодексу (перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі членів виборчих комісій), в т. ч. випадки неправдивого повідомлення про смерть одного з кандидатів і побиття голови окружної виборчої комісії, три – – за ст. 160 КК України (підкуп виборців), одне – за ст. 158-1 КК України (голосування виборцем більше одного разу).

Крім того, розпочато шість кримінальних проваджень за фактами інших злочинів, пов’язаних із виборчим процесом: підробка документів та їх подальше використання, підробка грошових купюр, що поширювалися з агітаційними листівками, крадіжка передвиборчого банера тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна