Туреччина після невдалого перевороту: мітинги тривають, Ердоган обіцяє подальші арешти

 

Влада Туреччини заздалегідь підготувала списки для арештів осіб, причетних до спроби військового перевороту в країні.
Про це заявив сьогодні, 18 липня, єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі, повідомляє “Європейська правда“.

“Це виглядає щонайменше так, як ніби щось було підготовлено“, – зауважив єврокомісар.

“Списки доступні, що говорить про те, що вони були підготовлені та використовувалися на певному етапі. Я дуже стурбований. Це саме те, чого ми боялися“, – наголосив Ган.

В обговоренні невдалого військового перевороту в Туреччині у пресі та соцмережах дедалі частіше проскакують такі епітети, як “дивний” і “підозрілий”.
А в дипломатичних колах висловлюють побоювання, що схильний до диктатури турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скористається цією ситуацією для того, щоб остаточно “закрутити гайки” й позбавитися всіх незгодних із його методами правління.

На цьому, зокрема, наголосив держсекретар США Джон Керрі, висловивши сподівання, що Ердоган не використає спробу перевороту для посилення своїх повноважень, “адже це стане викликом для відносин Туреччини з Європою і НАТО”.

“Ми закликали їх не вдаватися до цього, оскільки вони породжують сумніви в їхній прихильності до демократичного процесу”, – розповів Керрі про спілкування Вашингтона з офіційною Анкарою в ефірі телеканалу NBC.

Нагадаємо, США офіційно висловили підтримку демократично обраному уряду Туреччини. Водночас прес-секретар Керрі повідомив, що той попередив очільника турецького МЗС, що “публічні інсинуації або заяви з приводу ролі США в спробі перевороту є абсолютно неправдивими й завдають шкоди двостороннім відносинам”.

Йдеться про звинувачення Анкари в тому, що “заколот зрежисовано в Пенсільванії” – саме в цьому американському штаті живе нині один із головних опонентів Ердогана, проповідник Фетуллах Гюлен.
Нагадаємо, що сам він будь-яку причетність до спроби перевороту заперечив і засудив спробу повалення законної влади в Туреччині.

Колись Реджеп Таїп Ердоган та його нинішній ворог Фетуллах Гюлен (праворуч) були соратниками. Фото: censoo.com

Колись Реджеп Таїп Ердоган та його нинішній ворог Фетуллах Гюлен (праворуч) були соратниками. Фото: censoo.com

Після придушення спроби перевороту від представників турецької влади лунали заяви про те, що держави, які “підтримують ворогів турецької демократії”, не можуть бути союзниками Туреччини.

Тим часом у міністерстві закордонних справ Франції дії турецької влади назвали “зачистками”, наголосивши що навіть спроба перевороту не дає Ердогану права діяти без суду і слідства.

Але сам глава Туреччини не приховує: репресії будуть масовими.

“Це повстання – подарунок Бога. Тепер у нас є підстава почистити армійські лави”, – заявив Ердоган на одному з мітингів на свою підтримку, які тривали впродовж суботи й неділі.

На церемонії прощання з одним із загиблих під час перевороту Ердоган пообіцяв “продовжити очищати всі державні структури від вірусу зради, який, як метастази ракової пухлини, обплутав усі органи держави”.

Президент також заявив, що парламент може розглянути питання відновлення смертної кари в Туреччині. Раніше таку думку висловлював і прем’єр-міністр Туреччини Беналі Їлдирим.

Мітинг на підтримку чинної влади в Анкарі. Фото AFP

Мітинг на підтримку чинної влади в Анкарі. Фото AFP

Заборона смертної кари прописана в конституції Туреччини, внесення змін до якої потребує проведення референдуму, але тепер ідея повернення страти набуває все більшої підтримки в турецькому суспільстві.
У соцмережах навіть запустили хештег #Idamistiyorum – “я хочу повернення смертної кари”.

Читайте також:
Пашаєв: Ердогану був дуже потрібен “маленький рейтингопереможний переворот”

Державна інформагенція “Анадолу” щодня звітує про нові арешти. Станом на 18 липня за підозрою в причетності до заколоту затримано вже більше 6 тисяч осіб – майже 3 тисячі військових, а також прокурорів, суддів тощо.

“На даний момент операція з очищення триває. Кількість затриманих може перевищити шість тисяч осіб”, – заявив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг.

Серед арештованих – найвищі армійські чини, зокрема командувач Другої армії, яка охороняє кордон із Сирією, командувач бази ВПС “Інджирлик”, де розміщується також авіація західних партнерів міжнародної антитерористичної коаліції, генерал ВПС Туреччини Хакан Еврім, головний військовий радник самого президента Алі Язиджі тощо.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зі своїм військовим радником Алі Яджичі. Фото: yenisafak.com

Реджеп Таїп Ердоган зі своїм військовим радником Алі Язиджі. Фото: yenisafak.com

Загалом за участь у спробі військового перевороту, “організованій терористичною організацією «Паралельна держава» Фетхуллаха Гюлена”, на території Туреччини затримано вже більше ста генералів та адміралів.

Від ранку 18 липня за наказом Ердогана небо над Туреччиною патрулюють винищувачі F-16.

Фото: Anadolu

Фото: Anadolu

У міністерстві внутрішніх справ Турецької Республіки повідомили про відсторонення від посад 8777 осіб із персоналу структур центрального апарату та регіональних структур МВС.

Починаючи з ночі 16 липня, коли президент Ердоган уперше закликав людей виходити на вулиці на підтримку чинної влади, заклики до народу “нести варту на площах і захистити законну владу від хунти” час від часу повторюються – зокрема, надходять як СМС-розсилка на телефони користувачів турецьких мобільних мереж.

Водночас в МВС закликають населення “не вірити повідомленням у соцмережах, що підбурюють до заворушень і розколу в суспільстві, адже вони носять провокаційний характер і не відповідають дійсності”.

Судячи з усього, до таких повідомлень належать і розмірковування на тему “заколот підлаштував сам Ердоган”.

Читайте також:
Спроба військового перевороту в Туреччині захлинулася

Спростувати такі “наклепи” покликані нові деталі подій “переворотної” ночі з 15 на 16 липня, які публікують турецькі ЗМІ.

Так, агенція “Анадолу” в своєму “Твіттері” розмістила відео штурму готелю в Мармарисі, де на відпочивав на початок перевороту президент Ердоган. На ньому чутно крики та стрілянину й видно, як над готелем пролітає гелікоптер.

Раніше повідомлялося, що близько 25 військових спустилися на мотузках і відкрили вогонь по готелю, але на той час президент уже вилетів із Мармариса в напрямку Стамбула.

Принагідно турецька преса повідомляє, що в повітрі літак Ердогана переслідували два підконтрольні заколотникам винищувачі F-16, але вогонь чомусь не відкрили.

Тим часом прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, виступаючи на мітингу в Анкарі, закликав надалі відзначати 15 липня на офіційному рівні як свято демократії, після якого “в нашій країні все буде інакше”.

Читайте також:
Число жертв заколоту в Туреччині зросло. Греція віддала вертоліт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна