Росію можуть усунути від Олімпіади вже завтра. Допінг прикривало ФСБ, – розслідування

 

Члени Міжнародного олімпійського комітету проведуть телефонну конференцію, щоб обговорити і прийняти рішення з приводу можливого недопуску всієї збірної Росії до участі в Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Голосування МОК відбудеться у вівторок, 19 липня.
Про це йдеться в заяві комітету після появи звіту незалежної комісії Всесвітнього допінгового агентства (ВАДА) щодо допінгових зловживань у російському спорті,

Оприлюднені сьогодні, 18 липня, висновки комісії канадського юриста, експерта ВАДА Річарда Макларена полягають у тому, що:

  • Московська антидопінгова лабораторія розробила програму дій, яка допомагала уникнути російським атлетам приймати допінг, але при цьому уникати дискваліфікації.
  • Програмою керувало міністерство спорту РФ.
  • Підмінювати результати допомагали ФСБ, Центр підготовки російських спортсменів і лабораторії в Москві і Сочі.
  • Лабораторія в Сочі використовувала унікальний метод підміни допінг-проб. Це дозволило російським спортсменам, які вживали допінг, брати участь в Олімпіадах, успішно проходячи всі тести.

Відтак офіційний представник Всесвітнього антидопінгового агентства Бен Ніколс від імені ВАДА закликав міжнародні спортивні федерації виступити проти участі збірної Росії в Іграх у Ріо-де-Жанейро.

“Розслідування Макларена щодо допінгу в Росії показує умисне зловживання своїми повноваженнями, небачене раніше в спорті. Схема маніпуляції допінг-пробами була задіяна в 30 видах спорту – презумпція невинуватості в таких умовах вже не діє.
ВАДА закликає міжнародне спортивне співтовариство не допустити участі російських атлетів
 у міжнародних змаганнях, включаючи Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро, доки в Росії відбудуться достатні “культурні зміни”, – написав Ніколс у своєму “Твіттері”.

“Все набагато гірше, ніж багато хто припускав. Я прочитав окремі частини доповіді і подивився прес-конференцію. Йдеться про приховування 580 тестів в 30 різних видах спорту”, – так прокоментував висновки комісії спортивний кореспондент BBC Річард Конвей.

“МОК не зупиниться перед тим, щоб прийняти найсуворіші заходи проти замішаних людей або організацій”, – йдеться в заяві Міжнародного олімпійського комітету з цього приводу.

Як відомо, раніше Міжнародна федерація легкоатлетичних федерацій (ІААФ) відсторонила російських атлетів від участі в Олімпіаді та інших міжнародних змаганнях.
Незважаючи на апеляції росіян, рішення щодо неучасті легкоатлетичної збірної РФ в Олімпіаді в Ріо було підтверджене.

Ще до оприлюднення висновків ВАДА десять країн, серед яких США і Німеччина, виступили за те, або всіх російських спортсменів відсторонили від Олімпіади-2016.

НОК України на чолі з Сергієм Бубкою наразі не висловився з цього приводу.

Олімпійські ігри в Ріо стартують уже 5 серпня.

Читайте також:
“Гамбургер без квасу”. Від Олімпіади в Ріо можуть усунути всіх російських спортсменів, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна