Заколот у Туреччині “майже” придушено, влада вимагає від Греції “видати зрадників”

 

Туреччина вимагає від Греції негайно видати їй 8 причетних до спроби перевороту військовослужбовців, які попросили притулку в сусідній країні. Про це повідомив у “Твіттері” міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

“Ми зажадали негайної видачі 8 військовослужбовців-зрадників, які втекли в Грецію на гелікоптері”, – написав глава МЗС.

Він також повідомив, що міністр закордонних справ Греції Нікос Коціас пообіцяв “якнайшвидше повернути вісьмох зрадників у Туреччину”.

Раніше прес-секретар грецького уряду Ольга Геровасілі заявила, що офіційні Афіни розглянуть прохання втікачів, про надання їм притулку.

Водночас вона наголосила, що “при розгляді їхнього прохання дуже серйозно братиметься до уваги той факт, що вони брали участь у спробі повалення демократичного режиму і конституційного порядку в сусідній країні”.

Турецький військовий гелікоптер, восьмеро членів екіпажу якого попросили політичного притулку, приземлився в ніч із 15 на 16 липня у місті Александруполіс на півночі Греції.

Тим часом Reuters із посиланням на джерела в грецькій армії повідомляє, що група бунтівних військових захопила фрегат на турецькій військово-морській базі Голчук та утримує в заручниках командувача Військово-морських сил Туреччини.

Офіційного підтвердження цієї інформації не надходило, але турецький міністр у справах ЄС Омер Челік оголосив, що хоч ситуація в Туреччині й під контролем на 90%, “деякі військові командири залишаються в заручниках”.

Проте увечері суботи, 16 липня, міністр оборони Фікрі Ішик заявив, що “хоч влада й відновила контроль над усіма територіями країни, зарано говорити про те, що загроза перевороту повністю ліквідована“.
Він також закликав прихильників турецького уряду знову вийти на вулиці.

CNNTurk із посиланням на консульство США пише, що заблоковано доступ до військово-повітряної бази Інджирлик на півдні Туреччини, яку використовують спільно турецькі та американські ВПС.

На цій базі дислоковані війська НАТО, які, зокрема, беруть участь у повітряних операціях проти бойовиків “Ісламської держави” в Сирії.

Раніше Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевняв, що всі підрозділи НАТО на території Туреччини перебувають у безпеці і їм нічого не загрожує.
Представники Пентагону також заявляли, що спроба перевороту в Туреччині не позначилася на безпеці бази.

Як писала Новинарня, 16 липня по обіді державна інформагенція Туреччини “Анадолу” повідомила про завершення операції із затримання військових, які взяли участь у спробі перевороту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна