Спроба військового перевороту в Туреччині захлинулася. ОНОВЛЕНО

 

Чинна турецька влада на чолі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом заявила про повернення повного контролю над країною та припинення спроби військового перевороту, вчиненої ввечері 15 липня.

П’ять військових генералів та 29 полковників арештовано, повідомляє МВС Туреччини.

Прем’єр-міністр країни Беналі Їлдирим також поінформував, що до ранку влада країни заарештували 130 солдатів, які брали участь у спробі військового перевороту. Також він віддав наказ знищити військові літаки, які використовувалися тими, хто здійснив спробу перевороту.

ОНОВЛЕНО 13:01
За новими даними, які озвучив Їлдирим, у результаті спроби перевороту загинула 161 людина і 1440 отримали поранення.
Це загальна кількість загиблих, з урахуванням втрат як із боку урядових військ і цивільних, так і з боку причетних до перевороту військових.

Водночас генерал Уміт Дундар раніше заявив, що було вбито 104 заколотників, а 41 поліцейський і 47 цивільних “загинули мученицькою смертю”.

Їлдирим також повідомив про вже 2 839 заарештованих у зв’язку зі спробою заколоту.

За інформацією ЗМІ, спробу військового перевороту в Туреччині організував полковник Мухаррем Косе. Окрім нього, ЗМІ називають імена інших організаторів: полковника Мехмета Огуза Аккуса, майора Еркана Агина і підполковника Догана Уйсала.

Спершу влада звинувачувала в причетності до подій колишнього союзника чинного президента, Фетхуллаха Гюлена, який кілька років тому пішов у жорстку опозицію до гана й зараз мешкає у США.

Читайте також:
Пашаєв: Ердогану був дуже потрібен “маленький рейтингопереможний переворот”

Хоча ЗМІ повідомляли про невдалі спроби літака з президентом Туреччини приземлитися в аеропорту Стамбула, а також в Німеччині, за кілька годин літак Ердогана все ж сів в аеропорту імені Кемаля Ататюрка, який на той час уже перебував під контролем його прибічників.

На заклик президента і прем'єр-міністра прибічники чинної влади почали виходити на вулиці, протестуючи проти перевороту. Фото Getty Images

На заклик президента і прем’єр-міністра прибічники чинної влади почали виходити на вулиці, протестуючи проти перевороту. Фото Getty Images

Як з’ясувало видання Wall Street Journal, під час спроби перевороту президент перебував на відпочинку в Ізмірі й терміново вилетів у Стамбул. Знамените вже тепер інтерв’ю за допомогою інтернет-додатку “Фейстайм”, яке показували в прямому ефірі за допомогою смартфона, Ердоган нібито давав  на борту літака.

Контроль над аеропортом взяли військові, які не брали участь у перевороті, також туди на заклик влади прийшло чимало людей, не згодних із переворотом.
Після приземлення Ердоган вийшов до натовпу своїх прихильників і одразу в аеропорту дав прес-конференцію для журналістів.

За його словами, спробу перевороту організувала невелика група військових і вони заплатять за це високу ціну.
Президент повторив звинувачення проти прихильників духовного наставника Фетхуллаха Гюлена.

Жертвами цієї невдалої спроби перевороту в Туреччині стали щонайменше 60 людей. 42 з них загинули в столиці країни – Анкарі, в тому числі 17 поліцейських, решта – в Стамбулі.
Також повідомляється, що до лікарень Стамбула доставлено близько 150 поранених. Значна частина жертв – цивільні.

Під ранок президент Туреччини Реджеп Ердоган (у центрі) із прибічниками виступив по телебаченню. Фото Reuters

Під ранок президент Туреччини Реджеп Ердоган (у центрі) із прибічниками виступив по телебаченню. Фото Reuters

Як писала Новинарня, 15 липня близько 22:00 частина турецьких військових вийшли на вулиці Стамбула й Анкари, заблокували мости через Босфор, взяли в заручники керівників генштабу й від імені “Ради миру” оголосили про затримання керівництва держави та підготовку нової конституції.

Реджеп Таїп Ердоган у зверненні по відео з мобільного телефону закликав своїх прихильників виходити на демонстрації й чинити опір заколотникам. Тисячі людей влаштували нічні маніфестації на підтримку чинного президента і вступили в протистояння з армійцями.

Внаслідок вибуху бомби в турецькому парламенті були поранені 12 осіб, з них 2 у важкому стані. А перед цим внаслідок вибуху в штаб-квартирі поліції спеціального призначення загинуло 17 поліцейських.

Детальніше про події “заколотницької ночі” читайте тут:
У Туреччині – спроба військового перевороту, стрілянина і блокада.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна