Остання група військових, причетних до перевороту в Туреччині, здалася владі

 

В Анкарі завершено операцію із затримання військових, які взяли участь у спробі перевороту. Остання група заколотників склала зброю, серед затриманих виявилися 13 високопоставлених офіцерів флоту, повідомляє державна інформагенція “Анадолу“.

Близько 150 заколотників утримували будівлю Геншабу Збройних сил Туреччини і розташовану поруч жандармерію. Після переговорів вони погодилися здатися.

Після ретельного обшуку військових вивели з будівлі в наручниках, посадили в кілька автобусів і вивезли. Дехто із затриманих був у самій лише спідній білизні.

Як писалаНовинарня, раніше повідомлялося, що заколотники захопили Генштаб ЗС Туреччини і взяли в заручники його голову Хулусі Акара.
Згодом, коли вже стало зрозуміло, що спроба військового перевороту зазнає невдачі, Акара визволили.

Також повідомляється про затримання ймовірних лідерів заколоту, зокрема командувача Другої армії (частини Сухопутних військ ЗС Туреччини) Адема Худуті й екс-головнокомандувача ВПС Туреччини Акіна Озтюрка.
Крім того, у південній провінції Іспарта затримали двох генералів: Метіна Аккая й командувача гарнізону, генерала Мустафу Курутмаза.

Раніше прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, а згодом – і президент Реджеп Таїп Ердоган звинуватив у спробі путчу “паралельні структури” в армії, тобто прихильників опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена, який останніми роками мешкає у США.

Сам Гюлен категорично відкинув свою причетність до спроби перевороту й рішуче його засудив.

“Я найбільш рішучим чином засуджую спробу військового перевороту в Туреччині. Як людині, яка страждала від численних військових переворотів за останні п’ять десятиліть, мені особливо прикро бути звинуваченим у причетності до таких дій. Я категорично заперечую подібні звинувачення”, – наголосив опонент Ердогана.

 

Нагадаємо, за словами Їлдирима, у зв’язку зі спробою перевороту заарештовано 2 839 осіб.

Окрім того, турецька преса повідомляє, що вища рада суддів та прокурорів Туреччини на терміновому позачерговому засіданні після заколоту звільнила від виконання обов’язків 2745 суддів.

Також було припинено повноваження 5 з 22 членів самої Ради.

Повідомляється також про арешт 10 суддів апеляційних судів та видані ордери на затримання ще 140 осіб.

Читайте також:
Пашаєв: Ердогану був дуже потрібен “маленький рейтингопереможний переворот”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна