У Ніцці вантажівка влетіла в святкову юрбу, не менше 60 людей загинуло й більше сотні поранено

Не менше 30 людей загинули й більше 100 отримали поранення в Ніцці, де вантажівка влетіла в натовп людей, що стежили за святковим феєрверком з нагоди Національного свята Франції – Дня взяття Бастилії, яке відзначають 14 липня.

ОНОВЛЕНО о 1:50
Прокуратура Ніцци повідомляє вже про понад 60 загиблих, у тому числі водія вбивчої фури.
Деякі місцеві ЗМІ пишуть про щонайменше 73 жертви, але й ця цифра не остаточна.

Як повідомляє ВВС, трагедія сталася близько 23-ї години за місцевим часом (північ за Києвом) на знаменитій набережній Ніцци – Англійському променаді, що йде уздовж Середземного моря.

Місцева влада звернулася до жителів Ніцци та численних туристів із проханням не виходити на вулиці, оскільки припускають, що це був теракт і що він може бути не останнім.

Як повідомляють французькі ЗМІ, на місці події було чути стрілянину.
За деякими даними, водія вантажівки застрелила поліція. На фотографіях, які публікують у соцмережах свідки події, у лобовому склі машини видно отвори від куль.

Агенція Assosiated Press цитує мера Ніцци Крістіана Естрозі, який заявив, що вантажівка була забита зброєю і гранатами. Правоохоронці зазначають, що це підтверджує версію ретельно спланованого теракту.

За іронією долі, саме 14 липня президент країни Франсуа Олланд заявив, що влада Франції не має наміру продовжувати надзвичайний стан, який за планом триватиме до 26 липня.

“Було прийнято закон, щоб дати нам більше можливостей для дій. Ми не можемо продовжувати надзвичайний стан завжди. Він є частиною надзвичайних обставин”, – наголосив Олланд.

Режим надзвичайного стану було запроваджено у Франції 13 листопада 2015 року після масштабних терактів у Парижі та Сен-Дені, жертвами яких стало близько 150 людей.

Відтоді режим надзвичайного стану продовжували двічі.
Востаннє він був продовжений 19 травня, під час підготовки до чемпіонату Європи з футболу, який Франція провела на високому рівні й без непередбачуваних ситуацій (якщо не враховувати численних бійок між уболівальниками).

Читайте також:
Теракт у головному аеропорту Стамбула: не менше 28 загиблих, понад 60 поранених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна