Теракт із вантажівкою в Ніцці: жертв уже 84, вбивця – з Тунісу, Олланд продовжує надзвичайний стан

 

Кількість загиблих унаслідок теракту з вантажівкою на Англійській набережній в Ніцці зросла до 84 осіб. Про це повідомляє Le Figaro з посиланням на дані МВС Франції.
Крім того, стан 18 поранених “абсолютно критичний”.
У 50 людей поранення меншого ступеня тяжкості. Ще 120 людей перебувають у шоковому стані.

Виконавцем теракту виявився 31-річний виходець із Тунісу.

Вантажівка тунісця, що врізалася в юрбу після святкового салюту з нагоди Дня взяття Бастилії, проїхала 2 км на високій швидкості, перш ніж зупинилася. Про це інформує французький канал Europe 1. За словами свідків, фура їхала зі швидкістю 90 км/год крізь людський натовп.

Терориста зупинили постріли поліції, однак він також відкрив вогонь наприкінці свого шляху.

“Ми бачили велику білу вантажівку, певно, здатну перевозити 35 тонн, яка повернула в бік натовпу й почала чавити усіх. Люди тікали в усіх напрямках, а водій продовжував їхати майже до кінця променаду без зупинки”, – розповів один з очевидців у коментарі каналу Europe 1.

У поліції розповіли, що під час “вбивчої двокілометрової гонки” по набережній водій принаймні один раз змінив маршрут. “Він явно прагнув завдати максимальних втрат”, – сказало джерело.

За даними поліції, машину-камікадзе було орендовано кілька днів тому в департаменті Прованс-Альпи-Лазуровий берег, до якого належить і місто Ніцца.

Le Figaro пише, що вибір способу вбивства і дуже символічної дати вказують на причетність до теракту джихадистських груп, таких як “Аль-Каїда” або “Ісламська держава”. У повідомленні в 2014 році терорист Абу Мохаммед аль-Аднан закликав тих, кого він називав “солдати Халіфату”, використовувати для терактів будь-яку доступну зброю. “Якщо ви не можете підірвати бомбу або стріляти, – сказав він, – ви маєте змогу (…) збивати їх автомобілем”.

Повідомляється, що відповідальність за масове вбивство в Ніцці взяло на себе терористичне угруповання “Ісламська держава”. Про це, посилаючись на непідтверджені дані французьких ЗМІ, пише на своєму сайті британська газета The Daily Mail.

Президент Франсуа Олланд в нічному телевізійному зверненні засудив теракт і заявив: “Ми повинні зробити все , щоб побороти лихо тероризму”.

Французький лідер анонсував низку заходів задля зміцнення внутрішньої безпеки, особливо прикордонного контролю, розгортання на вулицях французьких міст 10 тисяч додаткових жандармів і поліцейських тощо.

Франція, за словами Олланда, має намір посилити інтенсивність ударів по бойовиках в Іраку й Сирії.

Також Франсуа Олланд оголосив про потребу продовжити дію надзвичайного стану в країні ще на три місяці.
Законопроект про продовження режиму надзвичайного стану, який закінчується 26 липня, буде внесений до французького парламенту в найближчі дні.

Як повідомляла Новинарня раніше, 14 липня ввечері у Ніцці після святкувань Дня взяття Бастилії вантажівка в’їхала у натовп людей на променаді, число жертв одразу вимірвали десятками. Водій також відкрив вогонь по людях. Поліція, яка зупинила терориста, знайшла в машині арсенал зброї.

Це другий великий теракт у Франції за останні вісім місяців, коли 13-14 листопада в Парижі від рук ісламських терористів загинуло 130 осіб. Після цього в країні оголосили надзвичайний стан.

Нещодавно, під час Євро-2016, біля Парижа стався також напад ісламіста, внаслідок чого від ножових поранень загинули поліцейський і його дружина. Інших терактів під час фтбольного чемпіонату у Франції не було.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна