Затримано двох керівників Одеського припортового

 

У справі про розтрату коштів Одеського припортового заводу затримані голова наглядової ради ОПЗ Сергій Перелома та перший заступник керівника цього підприємства Микола Щуріков.
Про це заявив керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький на брифінгу в Києві. За його словами, їм незабаром оголосять підозру.

“Провадження за фактом протиправних дій з майном ПАТ “Одеський припортовий завод” за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст.364 Кримінального кодексу”, – сказав Холодницький.

“Здобуто достатньо доказів для оголошення підозри у вчиненні розтрати коштів підприємства в особливо великих розмірів двом досить високим посадовцям”, – цитує його “Українська правда”.

Правоохоронцями встановлено, що у травні 2015 року у першого заступника голови правління НАК “Нафтогаз України” Сергія Переломи, який водночас є головою наглядової ради ОПЗ, “виник умисел на розтрату коштів вказаного товариства на користь ПАТ “Укрнафта”, де 50+1% належить приватним акціонерам”.

“Через компанію “Енергоальянс”, яка діяла за угодами про спільну діяльність, було здійснено закупівлю природнього газу на суму 250 мільйонів гривень. Через “Енергоальянс” по необґрунтовано завищених цінах, з яких 3% мали залишитися на рахунках вказаного приватного підприємства, а інші із залишком – перераховані на рахунки ПАТ “Укрнафта”, – сказав Холодницький.

“Перелома вступив у змову з першим заступником голови правління (ОПЗ) – першим заступником акціонерного товариства “Припортовий завод” Щуріковим… У період із травня до грудня 2015 року кошти ОПЗ шляхом зловживання своїм службовим становищем та укладання договорів на постачання газу за завищеними цінами на суму 205 181 833 гривні”, – заявив глава САП.

“Триває низка обшуків. Вказані особи будуть затримані відповідно до статті 208 КПК України”, – сказав він.

“Не зважаючи на те, які особи, які підприємства, які олігархи за ними можуть стояти чи стоять, антикорупційні органи будуть продовжувати свою роботу”, – запевнив Холодницький.

На запитання, чи не боїться він, що після таких заяв Перелома й Щуріков втечуть, він сказав: “Не втечуть, вони вже затримані”.

Керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник щодо справи ОПЗ додав: “Це – одна із перших схем. Але ще є ряд схем”.

Читайте також:
Україна запускає найбільший процес приватизації з початку незалежності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна