Порошенко в Баку домовився про військово-технічне співробітництво і транспортні коридори

 

Президенти України Петро Порошенко та Азербайджанської Республіки – Ільхам Алієв на спільній прес-конференції в Баку повідомили, що переговори 14 липня були результативними, практичними і змістовними. Сторони обговорили розвиток співробітництва у сферах економіки, енергетики та транспорту, військо-технічної, гуманітарної та політичної співпраці, взаємодію в рамках міжнародних організацій.

Україна і Азербайджан мають намір розвивати військово-технічне співробітництво, заявив Алієв.

“Дуже важливим є створення спільних промислових комплексів, Це важливо як для важкої промисловості, так і для військово-технічного співробітництва, існують хороші можливості для розвитку цього напряму”, – сказав президент Азербайджану журналістам за підсумками переговорів.

За словами Порошенка, одним з найбільш перспективних проектів є постачання до Азербайджану українських транспортних літаків Ан-178, а в майбутньому – спільне виробництво цих літаків, в тому числі на території Азербайджанської Республіки. “Успішна реалізація цього проекту дозволить українським виробникам створити умови для активного розвитку нових ринків”, – зазначив президент України.

Президенти України та Азербайджану обговорили також питання транспортних коридорів, зокрема перспективи реалізації проекту “Нового Шовкового шляху”.
“Україна та Азербайджан вже дуже активно задіяні у практичній реалізації цього проекту. Сьогодні ми детально обговорили засоби покращення його ефективності та економічної взаємовигідності”, – повідомив Петро Порошенко.

Ільхам Алієв додав, що необхідно більше уваги привернути до цього проекту, а тарифи мають бути цікавими та привабливими для клієнтів, щоб товари рухались в обох напрямах. Президент Азербайджану повідомив, що найближчим часом буде здано в експлуатацію залізничну гілку “Баку-Тбілісі-Карс”, яка є відновленням стародавнього Шовкового шляху, “і тут відкриваються нові можливості для українських компаній”.

Крім того, Азербайджан зі своїми партнерами зацікавлений в реалізації та створенні транспортного коридору “Північ-Південь”, “і Україна може цими можливостями скористатися”.

 

Президент Азербайджану повідомив, що вони з українським колегою детально обговорено питання реалізації проекту “нафтопровід Одеса-Броди”.
“Дано доручення, щоб відродити цей проект, бо Азербайджан постачає на європейський ринок дуже великі обсяги своє нафти та стає транзитною країною для держав, що розташовані на східному узбережжі Каспійського моря. Тому відновлення цього проекту створює хороші можливості”, – зазначив Ільхам Алієв.

За його словами, “трикутник між Каспійським, Чорним та Балтійським морем” має потенціал для співробітництва.

У рамках візиту Петра Порошенка до Азербайджану підписано низку документів, спрямованих на поглиблення двостороннього співробітництва країн, серед яких – протокол про взаємодію між відомствами у сфері боротьби з митними правопорушеннями, пов’язаними з переміщенням товарів повітряним транспортом та програма про співробітництво у сфері культури і мистецтва на 2016-2020 роки.

“Хочу з приємністю констатувати спільність поглядів Києва і Баку на актуальні проблеми глобального і регіонального порядку денного. Ми домовилися погоджувати і координувати наші підходи, розширювати взаємодію у багатосторонньому форматі з урахуванням членства України у Раді Безпеки ООН. Азербайджан завжди активно підтримував Україну і зараз може розраховувати на підтримку України у 2016-2017 роках під час її головування”, – сказав Петро Порошенко, якого цитує прес-служба президента.

Він також повідомив, що було домовлено про активізацію співпраці двох держав з урахуванням головування Азербайджану у ГУАМ (Грузія – Україна – Азербайджан – Молдова).

Петро Порошенко відзначив важливість взаємної підтримки України і Азербайджану у питанні суверенітету та територіальної цілісності. Він  подякував Ільхаму Алієву і всьому азербайджанському народу за чітку позицію у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності української держави.
Україна зі свого боку наголошує на неприйнятності збереження статусу-кво Нагірного Карабаху.

Читайте також:
Президенти Росії, Вірменії та Азербайджану узгодили питання Нагірного Карабаху

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.