З нагоди 40-річчя ув’язненого в РФ Сенцова в Києві відбуваються акції на його підтримку

 

Сьогодні, в день народження режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого і ув’язненого в Росії, в Києві відбудеться акція на його підтримку.

Як повідомила волонтерка Яна в коментарі каналу “112 Україна”, о 19:00 небайдужі активісти, колеги й товариші кримчанина зберуться на майдані Незалежності біля Лядських воріт, виступатимуть з промовами, читатимуть оповідання Сенцова, вітатимуть його з ювілеєм та запустять у небо повітряні кульки з написами #FreeSentsov.
За словами організаторів, вони запишуть вітання на відео та передадуть ці матеріали в Якутію, де Олег перебуває в ув’язненні.

12 липня Олегові Сенцову виповнюється 40 років.

“З них понад два роки він у в’язниці – заручник Москви”, – зазначив на своїй сторінці у соцмережах президент Петро Порошенко.

“Олеже, дякую, що Ви не зламалися. Ви залишаєтеся вірним своїм принципам і стали символом міцності духу. Україна робить та робитиме все, щоб Ви, як і кожен український політв’язень, повернулися додому”, – наголосив Порошенко.

Хештег #FreeSentsov поширили також зокрема перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко і речниця МЗС України Мар’яна Беца.

“Повернення українського політв’язня Олега Сенцова з Росії на Батьківщину залежить лише від домовленостей політиків, юридичні моменти в його справі вичерпано”, – про це в коментарі телеканалу “112 Україна” заявила сестра Сенцова Наталія Каплан.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року російський суд засудив Сенцова й Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму (відповідно, до 20 та 10 років колонії) і залишив відбувати покарання в Росії.
У червні ц.р. Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок українському режисерові.

Лише цього року Росія визнала Сенцова та засудженого разом із ним Олександра Кольченка громадянами України, що мало б тягнути за собою передачу Сенцова і Кольченка Києву для відбування покарання на Батьківщині.

У квітні ц.р. стало відомо, що Федеральна служба виконання покарань Росії представить мін’юсту РФ пропозиції щодо передачі чотирьох засуджених у Російській Федерації громадян України (серед яких Сенцов і Кольченко) для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але рішення про передачу українців ухвалить федеральний суд, повідомили в прес-службі МЮ РФ. Відтоді Сенцов так і лишається в тюрмі в Якутії.

Навесні 2016 року кінорежисер Олег Сенцов заочно був відзначений в Україні Шевченківською премією.

Читайте також:
Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна