Геращенко після Мінська: У полоні ОРДЛО – 108 українців. Сепаратисти знову відмовилися від обміну

 

На переговорах гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську представники так званих “ДНР/ЛНР” знову не підтримали ініціативи Києва щодо звільнення заручників.  Про це сьогодні, 13 липня, повідомила в соцмережі учасниця гуманітарної підгрупи, перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Головна вимога сепаратистів – як і раніше, амністія їм від української влади, зазначила Геращенко.

Також вона навела уточнену цифру громадян України, яких станом на сьогодні незаконно утримують бойовики на Донбасі, – 108 осіб.

“Щодо питання заручників, то поки що ми не отримали жодної відповіді від ОРДО ані на нашу пропозицію передати їм вісьмох затриманих під Широкиним диверсантів, аби звільнити наших важкохворих військових, ані на пропозицію передати ОРДО 50 людей, аби звільнити 25 українців. Не отримали й відповіді на конкретну пропозицію по звільненню Володимира Жемчугова від ОРЛО”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

За її словами, навіть несентиментальних представників ОБСЄ вразила “гуманітарна позиція” представників сепаратистів, які заявили, що “на неконтрольованих територіях немає поранених і хворих, а всіх вилікували, а Жемчугов (без очей, без кінцівок) – не хворий, а просто інвалід, буває…”

Геращенко повідомила, що делегати ОРДЛО знову відмовилися від української ініціативи проведення дня сім’ї, коли б родичі людей, яких утримують у тюрмах по обидві сторони лінії зіткнення, могли б відвідати своїх близьких. “Назвали це піаром і сказали, що всі родичі заручників і так можуть приїжджати й провідувати хлопців. Правда, так і не надали інформацію, де їх утримують”, – уточнила учасниця переговорів.

Ірина Геращенко висловила своє бачення: “Нормандська четвірка” має присвятити заручникам особливу увагу й таки дотиснути РФ та бойовиків, аби всіх звільнити.
Бо з ОРДЛОвськими “гуманітаріями”, яких цікавить виключно амністія, питання затягується на невизначений час. А нас це не влаштовує, ми вимагаємо звільнити наших хлопців зараз”.

“Ми боремося за звільнення всіх 108 заручників на окупованих територіях (це остання уточнена цифра від СБУ) і 10 – в російських тюрмах, серед яких – Олег Сенцов і всі його колеги, що їх тримає Мордор.
Також нас надзвичайно хвилює недопуск на окуповані території місії СММ ОБСЄ і збільшення фактів агресії та блокади роботи спостерігачів. Не пускають СММ ОБСЄ, як і інші міжнародні організації, бо ж є що приховувати, в першу чергу – російську присутність, для мене це очевидно”, – наголосила перша заступник голови ВР.

Нагадаємо, 5 липня тижня з полону “ДНР” звільнили полковника ЗСУ Без’язикова, який був у неволі майже два роки.

Читайте також:
Росія в Мінську відмовилася від свого старлея Сєдікова,
який потрапив у полон до ЗСУ на Луганщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна