У Дніпропетровську керівника ДАІ середньої ланки засудили на два роки у справі Автомайдану

 

Суд у Дніпропетровську засудив до обмеження волі на два роки місцевого керівника ДАІ середньої ланки, який був причетний до фальсифікації протоколів проти активістів Автомайдану під час Революції Гідності в грудні 2013 – січні 2014 років. Про це повідомив у соцмережі адвокат ГО “Автомайдан” Роман Маселко.

“Справи Автомайдану дуже повільно, але все ж таки рухаються. Є реальний вирок по справах Автомайдану стосовно керівника середньої ланки”, – констатував адвокат Маселко.

За даними правника, Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська 08 червня 2016 року виніс вирок, яким засуджені підполковник міліції Дмитро Іванюк – начальник адміністративної практики управління ДАІ ГУМВС України в Дніпропетровській області, який змушував підлеглих складати фальсифіковані протоколи, а також інспектор ДАІ Ілля Борщ, який складав фальсифікований протокол.

“Дуже важливо, що вироком суду чітко встановлено, яким чином фальсифікувались протоколи і відбувався тиск на ДАІшників”, – зазначає Роман Маселко.

Крім того, за словами адвоката, цей вирок доводить, що не всі ДАІшники піддавались тиску, і таких варто відзначати.

Фальсифікація протоколів стосувалася подій на території м.Києва, а також на трасі сполученням Київ-Овруч, коли учасники масових мирних акцій протесту “Автомайдану” – водії  транспортних засобів “Сітроен С4”, “Міцубіші Спейс Стар”, “Сузукі” та “Мерседес” не виконали вимоги працівника ДАІ про зупинку.

Адвокат наводить цитати з вироку, який офіційно оприлюднено в Єдиному держреєстрі судових рішень:

“Деліта Д.В. описав ситуацію за рапортом по розшуку, після чого він став пояснювати, що неможливо скласти протоколи, оскільки особи правопорушників не встановлені, але йому не дали закінчити свою доповідь, та в нецензурній й грубій формі Скітенко С.Л. налаявся на нього та сказав, що він вже звільнений, і в цей момент став викликати начальника відділу кадрів Приходька Ю.М., щоб той забрав в нього службове посвідчення.

Через деякий час його викликав до себе в кабінет Іванюк Д.Г., вмовляв скласти ці протоколи та говорив, що Скітенко С.Л. допоможе, вони всі допоможуть, закриють питання та все буде добре, все домовлено, він та Скітенко С.Л. його прикриють, обіцяв, що його чіпати не будуть, тільки треба скласти протоколи, він відмовився та пішов.

А потім Іванюк Д.Г. йому став постійно дзвонити, наполегливо вимагаючи від нього скласти ці протоколи, після відвезти матеріали терміново по судах, та особисто йому доповісти, показати йому супровідні листи, з печаткою суду про отримання, вихідні номери.

Згодом, після ранкової наради у Волчкова С.О., він зайшов до кабінету та побачив, що на столі лежить папка із цими документами, хто її приніс він не знає. На титульному аркуші була резолюція від Скітенка, який розписав на Іванюка Д.Г., який розписав на ДАІ м. Дніпропетровська. Потім була резолюція Волчкова С.А. на Мартинця, а потім резолюція Деліта Д.В. Резолюції щодо виконання ним, тобто Бардаченко В.М., не було, йому на стіл поклали вже готові матеріали.

В матеріалах були протоколи складені під його прізвищем, але дані документи він не оформлював та не підписував. Хто це міг зробити йому не відомо, він не давав будь – яких вказівок щодо оформлення даних протоколів та підпису свого не ставив. Він розумів, що ці адмінпротоколи є підробними і підписи не його”.

Отже, відповідно до вироку:
1) Іванюка Дмитра Георгійовича визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого за ч.2 ст.343 КК України (“втручання в діяльність працівника правоохоронного органу”).
Призначити Іванюку Дмитру Георгійовичу покарання за ч. 2 ст. 343 КК України у виді обмеження волі строком на два роки.

2) Борща Іллю Валентиновича визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 4250 гривень, з позбавленням його права обіймати посади в правоохоронних органах строком на два роки.

“Найважливіше тут, що обіцянки “прикрити” та “все вирішити” не спрацювали. І чим більше вони не спрацьовуватимуть і чим більше у нас працюватиме принцип невідворотності покарання тим менше у нас буде сваволі”, – наголосив Роман Маселко.

Адвокат Автомайдану нагадав, що до фальсифікацій було залучено понад 450 ДАІшників з усіх регіонів.

“Але найголовніше, що все це відбувалось на підставі вказівок керівництва по усій вертикалі. І це керівництво має понести покарання!” – підкреслив адвокат.

Читайте також:
“Беркутів”, які в січні 2014 влаштували пастку Автомайдану, судять ті ж судді, що тоді кинули Автомайдан за ґрати

Раду громадського контролю НАБУ очолив “автомайданівець”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.