Рада прийняла в першому читанні закон про базу даних ДНК військовослужбовців

 

Верховна Рада має намір зобов’язати державу забезпечити гарантоване встановлення осіб військовослужбовців за допомогою аналізу ДНК і створити базу даних військовослужбовців. За відповідний законопроект №2001а “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються генетичної ідентифікації військовослужбовців” у вівторок, 12 липня, у першому читанні проголосували 253 народних депутатів.

Законопроект пропонує внесення змін до законів України “Про військовий обов’язок і військову службу” та “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей”. Таким чином передбачається зобов’язати державу забезпечити гарантоване встановлення особи військовослужбовця за допомогою методів генетичної ідентифікації біологічного матеріалу, що містить ДНК особи.

Проект закону пропонує також зобов’язати державу створити базу даних, що має містити дані ДНК всіх військовослужбовців, які під час проходження військово-медичної комісії перед вступом на військову службу висловили свою згоду на збір, обробку і збереження такого роду даних.

Законопроект пропонує застосовувати генетичні методи ідентифікації особи військовослужбовця у разі неможливості застосування інших звичайних методів встановлення особи, зокрема у випадку, коли особа не може надати інформації про себе, коли особа отримала тілесні ушкодження, що унеможливлюють звичайне пізнання у разі його загибелі і в разі іншої потреби.

Читайте також:
Про що не говорить держава. “Новинарня” з’ясувала точні втрати в АТО всіх силових структур

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна