Молитва за мир чи провокація російських спецслужб: думки про Всеукраїнський хресний хід УПЦ МП

 

Хресний хід зі сходу й заходу України на Київ, який розпочала Українська православна церква Московського патріархату, 10 липня пройшов через Харків.
Найбільший резонанс ця подія викликала навіть не кількістю мирян, що приєдналися до колони (а їх, за різними оцінками, було до 10 тисяч), а поміченими у деяких із них “георгіївськими” стрічками, значками з портретами російського імператора Миколи ІІ тощо.

Варто зазначити, що масового характеру це явище не носило – символи симпатії до держави-агресора несли поодинокі учасники хресного ходу.

Але в соцмережах та ЗМІ це викликало неабиякий резонанс.

Про масштабний план організувати Всеукраїнський хресний хід “з молитвою за Україну” предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій оголосив наприкінці червня.

За планом, на заході України хресний хід розпочався 9 липня з Почаївської лаври, а на сході – 3 липня зі Святогорської лаври. Напередодні святкування Хрещення Київської Русі, 27 липня, обидві хвилі мають зустрітися в Києві на Володимирській гірці і разом пройти Києво-Печерської лаври, де відбудуться урочисті богослужіння.

Предстоятель УПЦ МП також наголосив, що “простого споглядання Хресної ходи – мало: це час проявити свою християнську совість”, і закликав усіх, хто може, приєднуватися до хресного ходу – бодай у межах свого населеного пункту.

Цей хресний хід фактично об’єднає Україну, адже Православна церква завжди була і є такою силою, яка об’єднує всіх людей нашої країни”, – наголосив блаженнійший Онуфрій (Березовський), у зверненні якого також зазначається, що “незважаючи на миротворчу місію нашої Церкви, її намагаються зробити ворожою українському суспільству“.

Читайте також:
Владика Євстратій: Навіщо патріарх Кирил кричить “тримайте злодія!”

В УПЦ МП наголошують, що Всеукраїнський хресний хід – це хід “миру, любові та молитви за Україну”.
Втім, багато хто сприймає цю акцію інакше.

“У низці населених пунктів, що перебувають під контролем «ДНР» і «ЛНР», фіксується робота «агітаторів» (як із числа місцевих священнослужителів, так і «активістів»), які агітують місцеве населення виїжджати на неокуповану територію України з метою долучення до «хресної ходи» з Донбасу на Київ, організованої УПЦ МП”, – написав у “Фейсбуці” координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат Дмитро Тимчук.

За даними “ІС”, водночас серед місцевих жителів “ширяться вперті чутки, що під час цієї «хресної ходи» заплановані якісь провокації”.

Читайте також:
Олігарх Новінський з охоронцями напав на проукраїнського митрополита УПЦ МП

“Мордобій Новінського з митрополитом Драбинком – театральна постановка Москви
в Україні”

Архієпископ Євстратій (Зоря), голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату, у своєму “Фейсбуці” порівняв цей хресний хід з Антимайданом, який було організовано у відповідь на Майдан.

“Київський патріархат із 2009 року проводить 28 липня Хресну ходу в центрі Києва на честь подвійного свята: Хрещення Руси-України та вшанування св. Володимира”, – нагадав владика Євстратій.

“У минулому, 2015 році керівництву МПвУ («Московського патріархату в Україні». – «Н») спало на думку зробити те саме: 27 липня до столиці було зібрано прихильників російського православ’я на їхню власну ходу.
Цього року здалося замало одноденного ходу – вирішили організувати його через всю Україну протягом чотирьох тижнів”, – зазначив речник УПЦ КП.

За його словами, “навіть спонсорують це шестя (і організаційно, й у медіа) – ті самі політики, що стояли за Антимайданом. Разом вони хочуть довести, що саме Московський патріархат – це і є Україна, що тут – простір «русского мира»”, – вважає владика Євстратій.

Тим часом колишній телеведучий і експерт В’ячеслав Піховшек, якого асоціюють із політичною силою Віктора Медведчука, на своїй ФБ-сторінці ілюстровано попереджає:

“Харків, вулиця Полтавський шлях. У Хресному ході – 10 тисяч людей.
Хресний хід у Тернопольській області – 10 тисяч людей.
Це лише початок.
Хто-небудь ще сумнівається, що з Українською православною церквою треба рахуватися?

“Те, що за Хресною ходою стоять спецслужби Росії – не виникає сумніву”, – вважає журналіст Ростислав Демчук.

Невипадково, за його словами, “у цих людей все чудово організовано: харчі, вода, дощовики, парасолі, медичне забезпечення, автомобілі швидкої допомоги, реанімобілі, автомобілі підтримки, охорона – хлопці у камуфляжі і з раціями, хлопці у спортивних костюмах… все це є і добре й злагоджено працює”, – зазначає Демчук.

Читайте також:
Опоблок закликав Вселенського патріарха не надавати автокефалію УПЦ,
а Новінський попередив про “Варфоломіївську ніч”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна