В інтернет виклали відео знищення російського гелікоптера в Сирії. Убитий полковник імовірно воював на Донбасі. ОНОВЛЕНО

 

На сервісі Youtube оприлюднено відео ураження вертольота повітряно-космічних сил Росії в Сирії.

Гелікоптер Мі-35М, який легко впізнати за стійками шасі, що не піднімаються, отримав влучання в хвостову балку, перейшов у неконтрольоване обертання й упав.

Вертоліт підбито в Східній Пальмірі.

Як раніше повідомляло міноборони РФ, вертоліт був підбитий вогнем із землі, коли розвертався на зворотний курс після бойового завдання.
Росіяни приписують знищення гелікоптера терористичному угрупованню “Ісламська держава” й зазначають, нібито постріл було здійснено з американського важкого протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) TOW.
Водночас інші експерти спростовують дані про американську зброю.

Відео:

Перед влучанням ракети російський Мі ще вів вогонь. При цьому в кадрі неподалік видно другий вертоліт такого ж типу.

Підбитий гвинтокрил упав у районі, підконтрольному сирійській урядовій армії. Обидва льотчики загинули. Їх тіла доставили на російську базу.

“У Сирії знищений один з кращих льотчиків Росії – полковник Ряфагать Хабібуллін, командир 393-ї авіабази – найбоєздатнішої частини армійської авіації ЗС РФ, розгорнутої проти України”, – зазначає в “Фейсбуці” український журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, збитий в бою 8 липня 2016 року за Пальмірою російський вертоліт перетворився на суперрезонансну інформаційну подію. “По-перше, знищений один із найвидатніших російських пілотів і командирів армійської авіації. По-друге, це приклад кричущої брехні міністерства оборони РФ, хороший приклад, що розкриває методи роботи російської пропаганди – за тією ж схемою вони приховують втрати російської армії у війні проти України”, – пише Бутусов.

Ряфагать Хабібуллін

Ряфагать Хабібуллін

Редактор сайту “Цензор” нагадує: 8 липня бойовики в Сирії заявили про знищення російського бойового вертольота. Того ж дня МО РФ виступило з офіційною заявою: “Всі російські бойові вертольоти, що перебувають в Сирійській Арабській Республіці, після виконання планових завдань благополучно повернулися на аеродроми. Ніяких втрат російських літальних апаратів немає”.

Вранці 9 липня МО РФ уточнило: “В районі Пальміри бойовики збили ударний вертоліт Мі-24 сирійської урядової армії, повідомило “Інтерфаксу” в п’ятницю сирійське військове джерело. “Його збили терористи з землі”… За словами джерела, про долю екіпажу йому невідомо”.

Однак дуже скоро стало ясно – у бойовиків, як завжди, до складу бойової групи включено відеооператора, і вони мають у своєму розпорядженні докази. І ось оформляється новий текст – РФ вимушено визнає втрати: “Вертоліт з російськими льотчиками в Сирії збили з американської зброї”.

“За даними військового відомства [РФ], льотчики-інструктори Ряфагать Хабібулін і Євген Долгін здійснювали обліт сирійського вертольота Мі-25 (експортний варіант вертоліт Мі-24) з боєкомплектом в провінції Хомс. Екіпаж отримав запит від сирійського наземного командування на вогневе ураження наступаючих бойовиків. Російські льотчики атакували терористів і зірвали наступ бойовиків. Однак при розвороті на зворотний курс вогнем із землі вертоліт був підбитий і впав у районі, підконтрольному сирійської урядової армії. Екіпаж гелікоптера загинув. На той момент боєкомплект був витрачений”.

“Тобто спочатку, як зазвичай, “вивсьоврьоті”, “іхтамнет”, але в міру усвідомлення, що у опонентів є докази, версія змінюється”, – констатує Бутусов.

Як видно з відео, пара російських вертольотів атакувала цілі на малій висоті, провідний гелікоптер вів вогонь з гармати, і в цей момент стався вибух – хвостова балка гелікоптера розлетілася на друзки. Гвинтокрил каменем полетів униз і вибухнув.

“І ось виявилося, що міноборони РФ знову не сказало ні слова правди про те, що сталося, а обставини вельми скандальні, тому що з відео випливає, що:

1. Збитий вертоліт – це не старий Мі-25 сирійської армії, закуплений колись ще при СРСР. Це новітній ударний вертоліт угруповання військово-космічних сил РФ в Сирії типу Мі-35М. Його дуже легко впізнати – при майже однаковому силуеті з Мі-24, Мі-35М має помітну відмінність – це Х-подібний рульовий гвинт і шасі, що не забираються.
Такі вертольоти надійшли на озброєння російської угруповання в Сирії в кінці 2015 року.

До восьми вертольотів Мі-35М стоїть зараз на озброєнні 393-ї авіабази, командиром якої є знищений російський пілот полковник Хабібуллін.

Навіщо брехали про модель вертольота? Щоб не ганьбити свою новітню дорогу техніку. Експортна ціна Мі-35М – 35 мільйонів доларів! РФ боїться втратити ринок, який побачить неефективність систем захисту від ПЗРК. Нібито стріляли ззаду, із засідки, не з ПЗРК, тому система постановки перешкод не спрацювала, вертоліт загинув від ручного наведення із землі – ну типу не пощастило.
Насправді, це не було ручне наведення. Мі-35М був вражений самонавідною ракетою, і система захисту дорогого вертольота не спрацювала.

2. Обставини бою в МО РФ повністю перебрехали. Хабібуллін не проводив перевіряльний обліт, а діяв у складі пари – наносив удари некерованими ракетами по якимсь об’єктам, прикритим зенітним розрахунком бойовиків по Пальмірою.

Навіщо придумана ця байка?
“Інструктор” Хабібуллін полетів, судячи з відео, в складі пари на бойове завдання в складі військ Асада. Тобто воював як найманець. Підробляв. Тобто в режиму Асада вже немає екіпажів, і в якості пілотів на сирійській техніці бомблять міста і воюють з противниками Асада російські льотчики.
“Доброволець”, напевно, під час відпустки поїхав захищати “русскій мір” в Сирії.

3. Судячи з вибуху, Мі-35М був збитий ракетою переносного зенітно-ракетного комплексу бойовиків. Це НЕ американський ПТРК “Тоу-2”. Це однозначно видно по характеру враження вертольота. Чітке попадання в край хвостової балки, відлетів гвинт.

Мі-35М НЕ відвертав на зворотний курс і не йшов на гранично малих висотах – він атакував.
Пояснення, що це був просто вдалий постріл ззаду на надмалій висоті протитанковою ракетою з ручним керуванням, повністю знімає відповідальність із проектувальників системи протиракетного захисту вертольота… Вертоліт був збитий зенітною ракетою, і екіпаж не був попереджений, не встиг зреагувати на атаку, і не зумів заглушити систему самонаведення ракети.

Навіщо тут брехали про американців? Щоб підкреслити, що бойовики здатні завдавати (урядовим військам) втрат тільки завдяки поставкам американської зброї для терористів. Що воюють вони з американцями – це для внутрішньої пропаганди необхідно.

Які питання виникають у МО РФ після перегляду?
1. Кого інструктували два російських льотчика, якщо з ними поруч не було сирійських учнів?
2. Навіщо перевіряльний обліт здійснювався не на добре захищеній базі “Хмеймім”, а прямо на передовій під Пальмірою з повним боєкомплектом?
3. Чиїм збройним силам належить другий вертоліт, який помітний на відео і летів веденим у Хабібулліна?

Зрозуміло, що відповіді на ці питання показують одне – російські збройні сили утримують режим Асада на своїх багнетах, при цьому втрат зазнають великих.

За час бойових дій в Сирії Росія втратила вже три вертольоти – рятувальний Мі-8, бойовий Мі-28Н, який також був знищений, за офіційними даними через аварію, і Мі-35М”, – пише Бутусов.

Мі-35М

Мі-35М

А тепер про особу знищеного російського найманця. Полковник Ряфагать Хабібуллін, 1965 року народження, – із найдосвідченіших льотчиків РФ. Він брав участь у вторгненні військ РФ до Грузії в 1993-1994 роках, потім у війнах в Чечні в 1994-2002 роках. У Чечні його Мі-24 був збитий з кулемета ДШК, він єдиний з важкими пораненнями вижив з екіпажу. Потім взяв участь у вторгненні в Грузію в 2008 році. Сирія стала його останньою війною.

Вважався одним з кращих діючих пілотів і кращим командиром російської армійської авіації. За даними на 2008 рік мав наліт 3200 годин, в тому числі бойовий наліт 2800 годин. Здійснив понад 2000 бойових вильотів. Має кваліфікацію “льотчик-снайпер”.

Хабібуллін командував елітної військовою частиною – 393-ї авіабазою в місті Кореновськ Краснодарського краю РФ. Саме в цю частину насамперед направляються новітні російські бойові вертольоти і саме туди надходять найбільші інвестиції в розвиток аеродромного комплексу та інфраструктури.

Три роки поспіль 393-я авіабаза під командуванням Хабібулліна визнавалася кращою вертолітною частиною ВС РФ.

Ось як описало російське військове видання значення 393-ї бази і не приховувало, що її призначення – бойові дії проти України:
“Модернізаційні роботами на авіабазі в Кореновську зайнялися з 14 березня 2013 року під час візиту головкому ВПС РФ В. Бондарєва. Основні роботи на аеродромі тривали більше двох років, за участю найбільш висококваліфікованих фахівців. Заливка ЗПС, будівництво нових вертолітних майданчиків, установка навігаційних посадочних систем, зведення допоміжної інфраструктури і нових ангарів обійдеться бюджету майже в 7 млрд. рублів.
8 червня 2015 року стало відомо, що велика частина робіт виконана, і до здачі об’єкта ВВС Росії залишилося не більше півроку. Нова ЗПС має довжину 2600 метрів, а побудовані ангари дозволять розмістити не менше 70 ударно-транспортних вертольотів Мі-24, Мі-35, Мі-28Н і т.д. Оціночні терміни повного укомплектування авіабази новими вертольотами – 1,5-2 роки. Розгортання вертолітних підрозділів оснащених Мі-28Н і Ка-52 є дуже важливою частиною посилення мощі ЮВО (Південного військового округу).
Дані вертольоти можуть вести бойові дії проти бронетехніки Молдови, Румунії та України в Придністров’ї, атакувати опорні пункти бойовиків ІДІЛ на Кавказі, перешкоджати проникненню на територію Абхазії і Південної Осетії незаконних військових формувань з грузинської території. В даний момент 393-тя вертолітна авіабаза має на озброєнні 16 Ка-52 і 12 Мі-28Н, після введення в дію нової інфраструктури, загальна кількість цих машин може перевищити 50 од.”.

Полковник Хабібуллін, імовірно, причетний до бойових дій проти України в 2014 році.
Українські військовослужбовці неодноразово заявляли про порушення державних кордонів України новітніми російськими бойовими вертольотами Ка-52 “Алігатор” і Мі-28. 25 серпня 2014 року біля села Красна Талівка підрозділ української державної прикордонної служби вступив у бій з російською бойовою групою з бронетехнікою, яка перетнула державний кордон. У розпал бою два російських бойових вертольоти атакували наші позиції – чотири українські воїни загинули.

“Таким чином, очевидно, що 393-тя авіабаза в складі військ Асада активно воює в Сирії. Якщо ці Мі-35М не належать ЗС РФ, а належать сирійцям, значить, полковник Хабібуллін підробляв на Асада в якості найманця”, – зазначає Юрій Бутусов.

Нагадаємо, за офіційними даними Кремля, за час вторгнення до Сирії загинуло вже 13 російських військовослужбовців.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна